Бургаската регионална туристическа камара изнесе данни за чуждестранните туристи, които

...
Бургаската регионална туристическа камара изнесе данни за чуждестранните туристи, които
Коментари Харесай

Експерти пред Actualno.com: Туризмът у нас се развива на фона на имитация и бетон

Бургаската районна туристическа камара изнесе данни за задграничните туристи, които са посетили или са се отказали да почиват на Бургаското черноморско крайбрежие, спрямо предходната година.
потърси мнението на Иван Иванов, който е ръководител на Управителния съвет на Камарата: „ През юли 2019 Бургаското черноморско крайбрежие е посетено от 433 хиляди задгранични жители. Спрямо същия интервал на миналата година има страни, чиито жители са предпочели още веднъж да дойдат тук, само че има и спад и той е 12,79 % или към 56 хиляди души. За май, юни и юли, чужденците, които не са посетили крайбрежието, са към 120 хиляди души “.
Има обаче и пазари, които бележат растеж, и това са Англия 10%, Украйна 22 %, Белгия 8,39%, Ирландия 13 %, Израел 2,4%.

От Бургаската туристическа камара са обезпокоени от противоположната наклонност – отлив на туристи по нашите плажове. Такива пазари са Италия с хиляда %, Франция 88%, Германия 35 %, Словакия 26%, Чехия 10 %, Полша 15 %, Швеция 35%, Норвегия 21%, Русия 16%.
Според представители на Камарата, има страни, които за втора година липсват на българското електронно табло за посрещане и изпращане на туристи. Това са Грузия, Азербайджан, Египет, Ирак, Сърбия, Македония, Турция и други.
„ Според нас този отлив е заради обстоятелството, че туризмът се развива на фона на бетон и реплика на туризъм. Българите избират да почиват в Гърция и Турция. От 10 хиляди интервюирани и запитани „ Бихте ли почивали тук? “ - 42% споделят, че избират прилежащите страни. 38% смятат, че цените са високи, а качеството е доста ниско. Само 15 % мислят, че би трябвало да се поддържа българският туризъм. Някои анализатори мислят, че е допустимо по-малко туристи да носят по-високи доходи. Но те не се преценяват с обстоятелството, че през последните години във финансовата конструкция на туристопотока, навестяващ Бургаското черноморско крайбрежие, настъпиха внезапни промени. Идват класи няколко степени под междинната класа на тези страни. В средата на месец юли бяха понижени туристическите пакети до 35%. Според мен при такава симбиоза от похвати не можем да чакаме повече валутни доходи, изрично не. За нас е мъчно обяснимо, по какъв начин ще завърши договарянето за 2020 година и ще може ли да се покрият тези понижения и последващата инфлация “.
Бургаската туристическа камара предлага при създаването на туристическите пакети да се подходи диферинцирано. Да има стратегии за младежи, за фамилии с деца и за възрастни хора. За тези разнообразни категории, предлагат да бъде осъществено райониране на туристическите селища. Според откривателите на пазара, в случай че това не стане, още веднъж ще има значителен спад през идващия сезон.
Иван Иванов смята, че неуспехът на туризма това лято е обвързван с цялостното положение на страната. Скандалите с къщите за посетители, сигурността на храните, алкохолът в пластмасови бутилки, контролът на шезлонгите и чадърите, придвижването по пътищата, са от значимо значение. „ Голямата драма е, че хората които дефинират политиката в туризма, не схващат, че понятието туризъм е извънредно комплицирано и сложно разбиране. Имидж не се основава от реклама, а от положението и ръководството на страната “, споделя в умозаключение анализаторът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР