Бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим ще може да изнася горива за

...
Бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим ще може да изнася горива за
Коментари Харесай

МС разреши на Лукойл да изнася горива до март и махна отстъпката от 25 ст. за литър бензин или дизел

Бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим " ще може да изнася горива за страни от Европейски Съюз или трети страни до 5 март 2023 година, се вижда от решение на служебното държавно управление, оповестено на уеб страницата на Министерски съвет (МС).

Тезата на кабинета на Гълъб Донев е, че създадените горива в " Лукойл Нефтохим " от съветски нефт не са съветски артикули, тъй като са създадени в България, което ги прави годни за експорт. Тезата на Европейската комисия е, че задачата на " българското " изключение във връзка с преправянето на съветски петролни артикули е да се даде опция на страната да покрие вътрешното си ползване, а не " Лукойл Нефтохим " да продава импортирания съветски нефт на други страни.

Според решението от през днешния ден, износът ще е вероятен до 5 март следващата година. Това ще тъкмо месец след общата европейска възбрана за покупка на подготвени артикули от съветски първични материали.

Още държавното управление на Кирил Петков контракти пролонгация за София от възбраната за импорт на нефт и петролни артикули от Русия до края на 2024 година, която влиза в действие за останалите европейски страни
на 5 декември за суровия петроли на 5 февруари за петролните артикули.
След 5 март период експортът на бензин, дизел, и авиационно гориво от " Лукойл Нефтохим " ще става по лист на държавното управление, което е метод да не се влиза в спор с европейските наказания.

Кабинетът на Гълъб Донев анулира и възбраната за експорт на нефтопродукти, създадени от съветски петрол, от 5 декември тази година.

Правителството на Кирил Петков я наложи в края на юли, след влизането в действие на европейските наказания. Така на рафинерията на " Лукойл Нефтохим " не беше позволено да изнася горива и артикули от съветски петрол на единния пазар на Европейски Съюз.

С държавното решение се се анулира решение на предходното държавно управление от 3-и юни за предприемане на ограничения за намаление на цените на горивата, което значи, че отстъпката от 25 стотинки на литър гориво към този момент няма да важи. Европейски Съюз гледаше на нея като на форма на държавна помощ, което съставлява нарушаване на правилата на европейския пазар.

С решението на служебния кабинет се позволява също, по силата на дерогацията, която България получи за интервала 5 декември 2022 година до 31 декември 2024 година, да бъде внасян съветски недопечен петрол, транспортиран по море и на нефтопродукти, произведни от Русия или изнасяни от Русия.

В прессъобщението на Министерски съвет се показва, че за някои нефтопродукти въпреки всичко ще има изключение от възбраната за експорт, както и за случаите на корабно зареждане.

Това известие идва на фона на разногласията през последните седмици дали страната ни може да изнася след 5 декември нефтопродукти, получени от съветски нефт. На тази дата влиза в действие ембаргото на Европейски Съюз.

В Народното събрание към този момент има импортиран законопроект на Движение за права и свободи, който планува цялостна възбрана на износа на продукцията на бургаската рафинерия, създадена от съветски нефт, без преходни интервали.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР