Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” събра творби на Ненчо Русев.

...
Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” събра творби на Ненчо Русев.
Коментари Харесай

Изложба на Ненчо Русев по повод 75 рожден ден на твореца

Бургаската художествена изложба „ Петко Задгорски” събра произведения на Ненчо Русев. Живопис и статуя са подредени в естетика, тъй като са излезли от една и съща ръка. „ Вярно е това, което доста пъти сте чували, че творбите се раждат. Да изпълниш пространството или белия лист със наличие е мъчно, само че и прелестно. “ Това сподели създателят при откриването на изложбата. И добави, че чувството да победиш бялото платно е неповторимо.
В изложбата са показани живописни платна и статуи от дърво. Картините са рисувани от 1975 година до през вчерашния ден, признава художникът и даже демонстрира кои платна са още „ мокри “. Някои от изображения се появяват за два часа, а на други им трябват години добавя Ненчо Русев. Той е създател е на доста изложения, а две от скулптурите му могат да се видят в бургаската морска градина. Това са „ Невяста “ и „ Плодородие “. Работи еднообразно добре с дърво, камък и бронз.
Изработил е плакетите за премиите „ Нестинарка” на Международния фолклорен фестивал в Бургас, „ Златен Пегас” и „ Пегас” на Писателското сдружение, на „ Свети Никола” - признакът на Бургас.
Ненчо Русев е роден през 1943 година в карнобатското село Барган. През 1971 година приключва Национална художествена академия - София, компетентност статуя. Ателието му се намира в Карнобат, където живее.
Художникът театралничи пред своя автопортрет, рисуван тогава, когато косите му не са били бели и кани всички в Бургаската художествена изложба „ Петко Задгорски” през идващите 20 дни.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР