Бургаска област е пред обявяване на грипна епидемия поради големият

...
Бургаска област е пред обявяване на грипна епидемия поради големият
Коментари Харесай

Област Бургас на прага на грипна епидемия

Бургаска област е пред оповестяване на грипна зараза заради огромният брой заболели от остри респираторни болести (ОРЗ), регистрират от Регионалната здравна ревизия в града, както общопрактикуващи лекари и педиатри.

Регистрирани са 383 случая на болни от грип и ОРЗ за седмицата от 2 до 8 януари, което е 194.11 промила заболяемост на 10 000 души, съобщи доктор Мирослава Киселкова от РЗИ-Буграс.

Предимно деца са заболели, сочат данни на един от огромните медицински центове в града, от където през последните 9 дни са минали повече от 350 пациенти. Това наложило да се включи втори педиатър, защото 70% от случаите са били на деца.

Много от тях обаче се постанова да постъпят за лекуване в болнично поделение. Най-честите признаци при децата са температура, кашлица, хрема и обща изнемощялост.

Към момента има свободни места в лечебните заведения.

Три съществени респираторни вируси върлуват в Европа, изясни лекар Трифон Вълков, инфекционист. Двата са грип и ковид. Важна е противовирусната терапия, по тази причина и би трябвало да се тестваме каква вирусна зараза ни мъчи. Един болен от грип може да болести до 4-5 здрави.
 Кунчев желае възобновяване на имунизацията против COVID-19, грипът идва февруари
Кунчев желае възобновяване на имунизацията против COVID-19, грипът идва февруари

Той сигнализира, че страната е на прага на грипа зараза

Д-р Вълков разяснява пренапълването на отделенията в лечебните заведения. Целта на една грипна почивка е да се избегне натоварване на лечебните отделения. В момента има лекарства, които взети в първите часове на признаците на инфекцията могат да предотвратят затруднения.

Грипната конюнктура в Пазарджик също е усложнена, като от през вчерашния ден потенциалът на детските отделения в многопрофилната болница в града е привършен, осведоми БНР.

От РЗИ са разпоредили децата да бъдат поемани от частните заведения, само че там лекуването на деца като тип активност е лимитирана.

Директорът на здравната ревизия в Пазарджик доктор Димитър Савов изясни, че няма по какъв начин да се разкриват спомагателни кревати, преди да бъде оповестена грипна зараза в страната. Той уточни, че са изпратили писма до всички лечебни заведения, където има детски отделения, при опция да поемат потока.

Д-р Савов увери, че през днешния ден ще изпрати писма с апел лечебните заведения превантивно да си преразгледат проектите за битка с грипа и с Covid-19, с цел да имат подготвеност.

По време на Коронавирус бе въведена система, в която всяка една болница показва какъв брой свободни кревати има, напомни шефът на здравната ревизия в Пазарджик и добави, че в този момент такава система никой не употребява, защото тя бе характерна за коронавирус. Тя обаче може да бъде преобразена - да не е коронавирус, ами грип, предложи доктор Спасов.

Припомняме, през вчерашния ден от МОН оповестиха, че на този етап  защото няма заболеваемост над 30%, а заповед за почивка ще се издава по места, а не на общинско равнище.

Министърът на образованието Сашо Пенов пък смята, че от 1-5 февруари е задоволителна за учениците.
 Грипът занапред ще настава, само че инфектираните и в този момент не са малко
Грипът занапред ще настава, само че инфектираните и в този момент не са малко

Пикът се чака в края на този или при започване на идващия месец, сподели шефът на НЦЗПБ Ива Христова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР