Бургас. За пръв път жителите и гостите на града ще

...
Бургас. За пръв път жителите и гостите на града ще
Коментари Харесай

Бургас: Ампулата реликварий на св. Йоан Богослов ще бъде изложена за поклонение в храм „Св. Пимен Зографски“ на 3 ноември

Бургас. За пръв път жителите и гостите на града ще могат да се допрян до ампула реликварий на св. Йоан Богослов, открита на полуостров Форос. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Тя ще бъде изложена за поклонение в храм „ Св. Пимен Зографски “ в кв. „ Крайморие “ на патронния му празник - 3 ноември. С това ще бъде обещано начало на акция за набиране на средства за изографисване на църквата. Тя се провежда от Инициативен комитет с ръководител проф. доктор Севдалина Турманова, зам. регионален шеф на Бургас. За да спомогне дарителската акция, Регионалният исторически музей провежда показване на скъпия експонат. Той беше открит от екип с началник Милен Николов през 2014 година, при археологически разкопки на единствената раннохристиянска базилика в община Бургас на полуостров Форос в землището на кв. „ Крайморие “.
Находката е единствена по рода си в света. Подобни са открити в Ефес, само че те са направени от глина, до момента в който ампулата от Форос е оловна. Датирана е от VІ в. и се свързва с култа към св. Йоан Богослов. Той е бил обичан възпитаник на Исус Христос, заселил се по повеля на учителя си в Ефес, където написва Апокалипсиса и свършва земния си път. Според археолозите пилигрим от крепостта „ Порос “ е направил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл скъпата светиня – ампула с лековит прахуляк. Ампулата реликварий ще бъде изложена за поклонение дружно с парченце от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим. Всички набрани средства от дарения в деня на храмовия празник на 3 ноември 2018 година ще бъдат предоставени за акцията за зографисване на църквата.
Дарителската сметка за зографисване на храм „ Св. Пимен Зографски “ е:
IBAN: BG91BUIN95611100616355
BIC: BUINBGSF
Алианц банк България, клон Бургас
Основание: изографисване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР