Бургас. В града се обособяват няколко зони, в които максималната

...
Бургас. В града се обособяват няколко зони, в които максималната
Коментари Харесай

Бургас: В града се въвеждат зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч

Бургас. В града се обособяват няколко зони, в които оптималната скорост за придвижване на колите се лимитира до 30 км/час. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Целта на мярката е да се понижат случаите с тежки последици на пътя.
С оптималната скорост до 30 км/час ще се движат колите в региона на централната градска част, заключен сред улиците „ Булаир “, „ Цар Симеон I “, „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Александровска “. Ограничението ще е в действие и за цялата територия на кварталите „ Сарафово “ и „ Крайморие “.
Причините за ограничаването на скоростта в посочените места са няколко. Едната е, че това са гъсто обитаеми региони. В тях има учебни заведения, детски градини, паркове, зони за отдих и каране на колела. Това от своя страна води до интензивно придвижване на пешеходци и по-голям риск от произшествия, изключително през дейния летен сезон.
Мярката ще има позитивен резултат в няколко направления. На първо място ще намалеят пътните произшествия с тежко потърпевши и ще се даде преимущество на пешеходците и велосипедистите. Ще се ограничи и равнището на замърсяване на въздуха от автомобилни газове. Нивото на звук също ще спадне, когато колите се движат по-бавно. От друга страна ще се усъвършенства пропускателната дарба на улиците. Практиката демонстрира, че при пътен случай, в случай че автомобилът се движи с 30 км./час, шансът на пешеходеца да се отърве единствено с леки контузии е 95%. При удар със скорост от 50 км/час, шансът на пешеходеца понижава на 60%. А при 65 км/час – вероятността пешеходецът да оцелее е 20%.
В Бургас към този момент е юридически опит за отделяне на зона с ограничаване на скоростта до 30 км/час. Това се случи по време на първия образователен ден предходната година в региона на ОУ „ Братя Миладинови “. Резултатите демонстрират, че по време на опита не е имало пътни произшествия или усложнение на придвижването. Въвеждането на ограничаването се прави с решение на Комисията по сигурност на придвижване по пътищата към Община Бургас. То е стимулирано и от постъпилите голям брой сигнали от жители за ръководство на транспортни средства с несъобразена скорост и огромния риск от произшествия. Подобна мярка от години се ползва в градове с високо равнище на пътна сигурност, като Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР