Бургас. В Бургас се проведе откриваща пресконференция по проект УНИТе

...
Бургас. В Бургас се проведе откриваща пресконференция по проект УНИТе
Коментари Харесай

Бургас: Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

Бургас. В Бургас се организира откриваща конференция по план УНИТе (Университети за просвета, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01). Основната цел на плана е основаването на Център за върхови достижения в региона на информатиката и осведомителните и информационни технологии (ИКТ). Партньори по плана са Софийският университет „ Св. Климент Охридски ”, който е водещ сътрудник, и ще работи дружно с Технически университет - София, Русенски университет „ Ангел Кънчев ”, Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” - Бургас и Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски ”. Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и посредством нея, Европейският фонд за районно развиване финансира утвърждения бюджет от 29 781 882 лв.. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас .
Създаването на Центъра за върхови достижения ще способства за развиването на региона информатика и ИКТ в страната и фокусирането на научната активност върху потребностите на стопанската система и обществото. Проектът УНИТе ще се осъществя в интервала 2018 – 2023 година. Една от задачите е да се сътвори неповторима изследователска инфраструктура, в това число един нов научно-изследователски комплекс и реорганизация на 4 съществуващи бази, с цел да се трансфорат в съвременни научни комплекси.
УНИТе е план, насочен и към бизнеса. Научноизследователските действия на сътрудниците ще са съсредоточени върху по-ускореното въвеждане на нови технологии в сферите на производството и услугите. По този метод ще се проправи път за консолидиране на България в Единния цифров пазар в Европа. От друга страна УНИТе ще предизвиква привличането на работа на млади и надарени откриватели, с което да се спре процесът на приключване на фрагменти към други страни.
Разрешаването на основни проблеми, свързани с построяването на цифрово общество в България, е друга цел, към която работещите специалисти по УНИТе ще се стремят. Развитието на ИКТ ще обезпечи по-качествено обучение и основаването на експерти в разнообразни области. Това от своя страна е основен фактор за основаването на развита и конкурентноспособна стопанска система.
В конференцията взеха присъединяване представители на петте университета: проф. доктор Красен Стефанов (Софийски университет), проф. доктор Сотир Сотиров и проф. доктор Магдалена Миткова (Бургаски университет „ Асен Златаров “), доцент доктор Златка Джарвис (Технически университет София), доцент доктор Вежди Хасанов (Шуменски университет) и доцент доктор Десислава Атанасова (Русенски университет).
„ Уникалното в плана е, че за първи път се търси основаване на разпределена научна инфраструктура в България, която няма да бъде съсредоточена единствено в София, а ще включва огромни градове в страната и водещите университети в тях “, съобщи ръководителя на плана – проф. доктор Красен Стефанов. „ Целта е да се употребяват едни от най-хубавите учени от цялата страна в области като математика, физика и химия за създаване на модели, които разрешават обработка на огромни размери от данни в актуалната информатика и ИКТ “, добави той.
Проф. доктор Сотир Сотиров от Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ Бургас приветства публицистите и работните екип с добре пристигнали. Той акцентира, че в границите на плана в Бургас ще бъдат построени четири лаборатории свързани с разбора и обработката на огромни количества данни. „ Надявам се, че ще продължим все по този начин старателно да работим дружно, с цел да се поздравим с в действителност сполучлив план “, сподели той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР