Бургас трябва да реши как ще се развива - като

...
Бургас трябва да реши как ще се развива - като
Коментари Харесай

Не пипайте помощта за бизнеса и социалния пакет, постигнати благодарение на БСП

Бургас би трябвало да реши по какъв начин ще се развива - като Созопол и Несебър, или ще търси баланс сред промишленост и услуги, сподели Петър Кънев

Инж. Петър Кънев бе ръководител на комисията по икономическа политика в 43-ото и 44-ото Народно събрание, народен представител 7 мандата от “БСП за България ”, вицепрезидент на ПАЧИС. Председател на Съюз на печатарската промишленост в България

-Инж. Кънев, за четвърти път сме в акция, по какъв начин се отразява това на гласоподавателите, изключително на фона на високите сметки и цените на храните, господин Кънев? Какво ви споделят хората, с които се срещате?

- Хората към този момент не имат вяра, че партиите са способни да преодолеят разликите си (в рамките на своите визии и идеологии) и да сформират държавно управление. Надявам се здравият разсъдък да надделее. Особено в тази обстановка, когато с изключение на рецесията с газа, високите цени и задаващата се зима, имаме и изменена обстановка в Украйна.

- Оптимист ли сте, че ще има държавно управление, откакто партиите демонстрират такава нетърпимост една към друга?

- Не бих желал да разясня разновидности преди да се види разпределението на силите след 2 октомври, но в предходния кабинет Българска социалистическа партия направи максимумът, който можа, с цел да извърши програмата и уговорките си. По оценка и на нашите симпатизанти, и на нашите съперници, БСП стоеше най-стабилно в тази четворна коалиция като потенциал за ръководство и експертиза. И би било потребно за България Българска социалистическа партия да взе участие в идващ кабинет.

- Освен непрекъснатите срещи с жители, вие сте и представител на бизнеса. Какво е най-спешното, което би трябвало да се направи за подкрепяне на стопанската система и хората?

- Като някогашен началник на икономическата комисия и участник във всички диспути по тези тематики в Народното събрание, първо бих посъветвал служебният кабинет да не пипа помощта за бизнеса в региона на енергетиката. Знаете, че в последния миг ние успяхме да реализираме цена за производителите на електрическа енергия от 250 лв., която, както всички експерти настояват, е задоволителна да покрива освен разноските им, само че и възпроизводството им. Понеже слушам сигнали от някои от служебните министри за преразглеждане, им споделям: Не го правете, ще блокирате стопанската система. И второ, намерете метод за блокиране цените на природния газ, което се разяснява към този момент съществено и в Европа.

Инфлацията значително е привнесена, само че немалка част идва и от нашите проблеми в енергетиката.   Българска социалистическа партия постигна много със социалния пакет никога не сме имали 22 милиарда. Което се дължи главно на Българска социалистическа партия, Корнелия Нинова и Георги Гьоков, въпреки че някои от нашите предходни съдружни сътрудници си го присвояват с клипчета и реклами. Но в този момент би трябвало да има по-сериозно внимание и помощ за нашето произвеждане.

- Какво може още да се направи?

- Българска социалистическа партия изведе главните задания за първите 100 дни работа на кабинета: таван на някои цени; изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества; учебни заведения, лечебни заведения и общини да се върнат на контролирания пазар на сила, а не да бъдат на този на промишлените предприятия; да се усили минималната работна заплата на половината от междинната, както ни предлага и Европа; въвеждането на безвъзмездни медикаменти за деца до 14 г.; да се одобри определението за енергийно бедни; преизчисляване на пенсиите и увеличение на вдовишката добавка. Така че - доста неща могат да се създадат, стига да има схващане в едно бъдещо ръководство.

- Кои са главните проблеми на Бургас през днешния ден?

- Проблемите са доста и извънредно съществени. Градът би трябвало да се дефинира в каква посока ще върви. Имам наблюдения от много области и това е най-деиндустриализираният град у нас след 10.ХI.1989 година В момента Бургас се развива по-скоро като Созопол и Несебър. Това ли е бъдещето на града - като център за услуги и курортни действия?! Трябва да се направи стратегия, която да обезпечава баланс сред промишленост и услуги. Проблеми са и обезлюдяването на Странджа, магистрала “Черно море ”, мигрантският напън от Турция. Бургас има още един доста огромен проблем, който е проблем и на България, обвързван с рафинерията “Лукойл ”. Забраната за импорт на съветски нефт от края на 2023 година радикално трансформира работата на рафинерията. И без значение дали идващото държавно управление ще е постоянно или служебно, това е една от първите задания, с които би трябвало да се заеме.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР