Бургас. Третата публична лекция за месец февруари от образователната програма

...
Бургас. Третата публична лекция за месец февруари от образователната програма
Коментари Харесай

Бургас: Публична лекция на тема „Огньовете на Сирни Заговезни и как кукерите гонят злите сили“ организира Регионалният исторически музей

Бургас. Третата обществена лекция за месец февруари от просветителната стратегия на Регионален исторически музей-Бургас „ Опознай Бургас и Бургаския край ” е отдадена на празника Сирни Заговезни. Това оповестиха от музея . Лекция за обредите от Странджанско – „ Пали панер ” и кукера без маска, ще се организира от 16.00 часа на 16 февруари, петък, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас на ул. „ Лермонтов ” 31, вход от ул. „ Георги Кирков ”. На 17 февруари 2018 година (събота), от 14:00 ч. в Етнографския музей дружно с възпитаниците на Атанасия Петрова от Центъра за поддръжка на личностното развиване – Бургас, ще бъдат показани обичайните за Сирни Заговезни традиции.
Огънят заема значимо място в националните вярвания. Приписва му се магическа, очистителна и защитна дарба. Сирнишките огньове и кукерите гонят зли сили, духове, демони и всичко отрицателно, събрано през зимата.
Съществен миг от Сирнишката обредност са паленето и прескачането на огромни огньове (сирници) от ергените и поотрасналите момчета. За да подсилят действието на огъня върху бъдещото изобилие, всички играят към празничния огън особено обредно хоро.
Друга форма на Заговезнишкия огън е оратникът. Много известен е и обичаят ” Хвърляне на огнени стрели ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР