Бургас става за осемнадесети път домакин на Международния фестивал Свято

...
Бургас става за осемнадесети път домакин на Международния фестивал Свято
Коментари Харесай

Международния фестивал „Свято слово“ ще се проведе за 18-ти път в Бургас

Бургас става за осемнадесети път хазаин на Международния фестивал „ Свято слово “ – Майски срещи на славянските създатели. Откриването е на 27 май в Дом на писателя на ул. „ Вола “ №1.

Над 100 писатели от Полша, Хърватия, Русия, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Словакия, Украйна, Чехия, Черна гора, Босна и Херцеговина са били посетители на регионалния център от първото издание през 2007 година до момента.

Участници в тазгодишното издание на фестивала ще бъдат Ерик Ондрейичка и Зузана Куглерова от Словакия, МилутинДжуричкович и Желка Аврич от Сърбия, Виолета Танчева-Златева от районен съд Македония, Леетив Намдаг Жанчивин от Монголия и поети, писатели и преводачи от България – Ана Боянова, Мартен Калеев, Лидия Гълъбова, Иван Брегов, Димана Иванова, Асен Масларски – бард, Антония Филипова, Васил Люцканов и други.

Творците ще се включат в литературни четения, креативен пленери, блиц състезания за написване на стихотворения, въодушевени от културните, исторически и естествени забележителности на Бургас и района – о. Св. Анастасия, Рибарско населено място Ченгене скеле, водопад Докузак в Странджа планина, исторически обект „ Акве калиде – Термополис “, град-музей Несебър.

Акцент в програматае представянето на антологията " Преоткрити в словото ", със съставител и преводач бургаската поетеса Наталия Недялкова – един от координаторите на фестивала. Над 100 произведения на 42 създатели от 15 страни, преведени от 9 езика са събрани в печатното издание.

Всички феновете на поезията могат да се срещнат с гостите и домакините на „ Свято слово ” на литературните четения от 27 до 30 май в Дом на писателя. А на 29 май, в Клуб „ Модерен спектакъл “ ще се организира авторски концерт на барда Асен Масларски – участник във фестивала.

Организатори на Международния книжовен фестивал са Читалище “Любен Каравелов 1940 ” и Сдружение Бургаска писателска общественост с финансовата поддръжка на Община Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР