Бургас ще отбележи 10 март - Ден на спасяването на

...
Бургас ще отбележи 10 март - Ден на спасяването на
Коментари Харесай

Бургас ще отбележи 10 март- паметен за българските евреи

Бургас ще означи 10 март - Ден на спасяването на българските евреи, жертвите на Холокоста и закононарушенията против човечеството, който се трансформира в Ден на човечността. Инициативата този ден да стане самобитен урок по краезнание и хуманизъм е на Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”, оповестяват от Община Бургас. 

В 12 часа на 10 март, неделя, пред паметника на благодарността в Зоната на толерантността в Бургас с венци и цветя ще бъде  отдадена респект към спасителите на бургаските евреи. По-късно, от 17 часа, в зала „ Акад. Константин Петканов ” на Центъра за модерно изкуство и библиотека ще бъде показан документалният филм „ Да помним ”, който изважда от груповия героизъм на българския народ имената на локални политици, интелектуалци и жители, оглавили преди 81 години публичния митинг против квалифицираните депортация и заличаване на бургаските евреи. Вход свободен.

Какво се случило с евреите от Бургас през 1943 година? Кои са смелите бургазлии, които не са оставили сами своите съграждани и с риск за живота си са измолили благосклонност за тях? Какво е предиздвикало хората да проявят неповторим публичен и персонален морал и да окажат опозиция на античовешките закони за всеобщо изтребване на евреите? На тези въпроси дава отговор 30-минутната документална лента. Във кино лентата оживяват и спомените на съвременници, претърпели ужаса на страха от неоснователно всеобщо изтребване. „ Да помним ” освен преодолява дистанцията на годините, той показва нов прочит на българската и бургаската история и демонстрира по какъв начин на фона на нечовешката свирепост към един народ може да се прояви солидарността на различен.

Автор на кино лентата е Алберта Алкалай, ръководител на Центъра на еврейско-българско съдействие „ Алеф ”. Потомка на избавени бургаски евреи, посредством този филм тя показва благодарността на всички Недадени евреи от Бургас към  Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и доста други общественици и елементарни хора, които не са позволили нещастието, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи.

За България 10 март е паметна дата, тъй като точно тогава през 1943 година е анулирано решението за депортация на евреите към лагерите на гибелта. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР