Бургас почете паметта на героите, дали живота си в защита

...
Бургас почете паметта на героите, дали живота си в защита
Коментари Харесай

Бургас почете паметта на героите, дали живота си в защита на Съединението

Бургас уважи паметта на героите, дали живота си в отбрана на Съединението. На 6 септември 1885 година народът ни вижда осъществена концепцията за съединяване на разпокъсаните от Берлинския конгрес български земи. Това е значима крачка към възвръщане на териториалното единение на нашата обновена след петвековно робство държавност.

Много бургазлии се включиха в ритуалите за отбелязване на 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и героичните дни на Сръбско-българската война.

Сред тях бяха кметът Димитър Николов, регионалният шеф Мария Нейкова, представители на църковния православен клир, политически и публични организации, родолюбиви жители.

Кметът Димитър Николов честити Деня на Съединението, 6 септември, на своите съграждани:

Уважаеми бургазлии,

Днес означаваме една от най-величавите дати в новата българска история – Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Обединяването на двете територии от разпокъсаната ни страна е осъществено напълно от българския народ и без непозната помощ, макар опълчването на Великите сили да не бъдат предприемани сходни дейности.

6 септември е дата с необикновен заряд. Тя постоянно ни припомня за мощния дух, решителността и мъдростта, с които нашите предшественици отхвърлят догмите на Берлинския конгрес иправят огромната крачка за обединяването на разпокъсаните елементи на Отечеството.

Нека през днешния ден отдадем заслужена респект към всички възрожденци и революционери, които се посветиха на битката за свободна България. Да сведем глави пред паметта и делото на дейците, осъществили Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Да почетем героите от Сръбско – българската война, които почтено опазиха обединена България и правото на народа ни да живее свободно. Написаната от тях страница в нашата история в никакъв случай няма да избледнее.

Съединението е освен величаво събитие от нашето минало. То е и урок да бъдем постоянно единни и да се ръководим единствено и само от ползите на България.

Честит празник!

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР