Бургас отбелязва днес с традиционни ритуали 144 години от освобождаването

...
Бургас отбелязва днес с традиционни ритуали 144 години от освобождаването
Коментари Харесай

Бургас отбелязва 144 години от Освобождението си

Бургас отбелязва през днешния ден с обичайни ритуали 144 години от освобождението си от османско робство.  Празничният ден ще стартира с обред по издигане на националния байрак и флаговете на Българя и Европейски Съюз на пл. „ Атанас Сиреков “. Там представители на бургаското духовенство ще отслужат  Благодарствен молебен.След това венци и цветя ще бъдат положени пред Паметника на съветските освободители, както и на  Паметната плоча на ген. Лермонтов и Паметника на съветския санитарен пункт  в Морската градина.

Черногорска униформа на охранител на съветското вицеконсулство в Бургас след Освобождението е акцент в непрекъснатата експозиция на Историческия музей. По този метод желаеме да представим значими събития от предишното посредством един по – друг колорит от предишното, сподели основният организатор Иванка Делева: 

„Експонираните детайли от облеклото са от горната част на дрехата. Комплектуват се с панталон, пояс и шапка, които не са непокътнати. Националният черногорски костюм е едно от най-красивите и скъпоструващи национални дрехи в Европа, поради висококачествените материали и златни обшивки, вложени в него.“



От архивни документи е известно, че първи вицеконсул на Русия в Бургас, след Освобождението, е Николай Хартвиг, съветски дворянин от немски генезис.

През 1884 година той е препоръчан за „ Почетен бургаски гражданин“ поради основаването на търговски сдружения, развиването на търговията сред Руската империя и Източна Румелия, за старанието му за развиване на просвещението и образованието в този край.

Историческият музей на ул. Лермонтов 31 ще работи в празничния ден от 10 до 14 часа. 

Повече може да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР