Бургас от XVI до ХХ век - години на бурно

...
Бургас от XVI до ХХ век - години на бурно
Коментари Харесай

След столетия безводие: В началото на 20 век питейната вода залива улиците

Бургас от XVI до ХХ век - години на бурно разгръщане, измежду епидемии, спорове, придвижване на хора и зърно,и тоталналипса на сладка, питейна вода, водят към построяването на първия тръбопровод.

Началото е сложено през 1906г., само че се случва по този начин, че вместо до стотиците семейства първата чиста вода безусловно се излива по улиците на града. Снабдяването продължава да сеслучвапо познатия за жителитепрез столетията метод – посредством търговия с скъпата течност.

Водоносците, известникато сакаджии, са продължавали да продават на висока цена,съмнителната по качествоводаза пиянство. Абургазлии са пълнили от нея в калайдисаните си кани, споделя историографът, публицист и художник Митко Иванов.

В рубриката си „ Старият Бургас “, той насочва към трагичните събития белязали израждането на водопроводната мрежа.

Ситуацията се усложнява и от това, че града пораства с извънредно високи темпове - още един от многото куриознифакти в историята на Бургас, съпоставена с тази на останалите градове в България.

Тежки провали от годините на потреблението главно на минерална вода с решение от 1925 година, презсамоубийството на уважавания инж. Роман Софтов, поради провален план, за търсенето на гравитачен път и за решенията на локалната от 1909 година до 70-те години на 20 век… за изминатия дълъг път на водата до всички семейства на Бургас, чуйте от Митко Иванов в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР