Бургас. Общините в област Бургас имат готовност за зимния сезон,

...
Бургас. Общините в област Бургас имат готовност за зимния сезон,
Коментари Харесай

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Общините в областта имат готовност за зимния сезон

Бургас. Общините в област Бургас имат подготвеност за зимния сезон, сподели за Радио „ Фокус “-Бургас регионалният шеф Вълчо Чолаков. „ Според показаните отчети от общините и от всички останали организации и администрации, които имат отношение към подготовката за зимата, е налице такава подготвеност. Има нужните количества инертни материали, луга и сол. В две от общините към момента чакат приключването на процедурите по отношение на възлагане на услугата зимно разчистване “, сподели още Чолаков. По думите му колите за спешна помощ са оборудвани със зимни гуми. Всички учебни заведения на територията на региона имат задоволително гориво и дърва там, където са нужни. Обсъдена е опцията при положение на зародило събитие да бъде обезпечен достъп до GPS системата на представители на Кризисния щаб за наблюдаване на снегопочистващите машини. „ За да може в действително време участниците в щаба да преценяват ситуацията и да вземат най-правилни решения. Самата работа на щаба при положение на потребност е добре да има представители по съответните спешни места за подаване на информация на фактическата конюнктура и взимане на съответни решения “, сподели още Чолаков.
Той уточни, че най-кризисното място в региона през зимата е автомагистрала „ Тракия “ в региона на Карнобат. Друг рисков сектор е пътят Бургас- Айтос- Карнобат- Петолъчката. Има обособени сектори в Община Поморие и в Странджа, които стават непроходими при изобилен снеговалеж. „ Това са най-вече най-често уязвимите места при положение на изобилен снеговалеж “, съобщи Чолаков.
Той напомни, че предходната година зимата беше изключително тежка. „ Това беше главната причина да се получи „ затапването “ на пътя Бургас-Айтос-Карнобат. Разбира се, при такава конюнктура няма по какъв начин човешкият фактор, чисто субективният детайл, да не оказва въздействие. Допускат се и неточности, което не е ненормално. Такава конюнктура се случва рядко. Не желая да извинявам администрациите с липса на тренинг, само че по един метод реагират почистващите компании и всички институции в Смолянска област, където всяка зима сигурно има доста сняг, по различен метод е на морето, където хората, занимаващи се с тази активност, не се сблъскват непрекъснато с сходен тип проблем, само че все пак считам, че администрациите добре се оправиха със обстановката “, сподели още Чолаков.
По думите му са набелязани слабостите при реакцията предходната година. „ Ако тази година има сходни снеговалежи, няма да допуснем да се повтори обстановката от предходната година “, сподели още регионалният шеф. Според него слабостите са по отношение на преценката за затварянето на пътищата, както и с контрола по пътя. „ Полицията стартира всеобщи акции за инспекция за съществуването на зимни гуми на колите на водачите на МПС. АПИ стартира засаждането на 700 дървета кипариси на избран сектор от автомагистрала „ Тракия “ пробно, с цел да се ревизира какъв ще е резултатът. Предприемат се ограничения по този начин, че да бъде облекчена нова обстановка, сходна на тази, която беше предходната година “, уточни Чолаков.
Мария РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР