Бургас. Община Бургас подготвя проект за реализиране на морски превоз

...
Бургас. Община Бургас подготвя проект за реализиране на морски превоз
Коментари Харесай

Бургас: Общината подготвя проект за реализиране на морски превоз на територията на Бургаския залив

Бургас. Община Бургас приготвя план за осъществяване на морски транспорт на територията на Бургаския залив. Това стана ясно по време на брифинг, на който участваха министърът на превоза Росен Желязков, капитан Живко Петров – шеф на Изпълнителна организация „ Морска администрация “ - Бургас, и кметът на Бургас Димитър Николов, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . Проектът планува основаването на вътрешна морска връзка сред 5 новоизградени кейови пристана.
" Вече има построено пристанище в кв. " Сарафово ", всеки миг ще приключим кейовия кей в кв. " Крайморие ", напълно скоро стартира построяването на новия кей в местността " Ченгене скеле ". Преди една седмица, с решение на Министерски съвет, получихме опцията да разтеглим и модернизираме кейовия кей на о-в Света Анастасия. Заедно с територията на Магазия 1, от която потегля и дебаркира корабчето на острова, ще имаме 5 точки, от които да организираме вътрешна връзка ", означи кметът Димитър Николов. По думите му се планува и закупуването на нов кораб - транспортен съд, който да развива доста по-голяма скорост от туристическия транспортен съд " Света Анастасия ". Той добави, че, с цел да се осъществя планът, е належащо подпомагане от страна на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, както и на Изпълнителна организация " Морска администрация " да бъдат облекчени процедурите по реализирането му. Според Николов условията за вътрешните плавателни връзки сега са доста тежки.
" Освен че по този метод ще могат да се транспортират туристи, също по този начин ще може да се транспорти и единствено един гражданин на квартал " Крайморие ", да вземем за пример, за към 10 минути. Включително ще бъде дадена опция на частни лица да извършват тези вътрешнозаливни връзки. Радвам се, че персонално министърът се ангажира, с цел да може ние доста по-бързо да получим нужната годност и да оперираме във връзка с потреблението на 5-те кейови пристана ", уточни още Димитър Николов. По думите му все още построяването на 5-те пристана е готово на 80-90%. Той добави, че този план може да бъде употребен като база за доизграждане на морския транспорт в целия Бургаски залив, който граничи с 4-5 общини.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР