Бургас. Неслучайно Атанасовско езеро е наречено птичия рай на България.

...
Бургас. Неслучайно Атанасовско езеро е наречено птичия рай на България.
Коментари Харесай

Милена Ярмова, РИОСВ - Бургас: Неслучайно Атанасовско езеро е наречено птичия рай на България - има 333 вида птици от 409 вида на територията на цялата страна

Бургас. Неслучайно Атанасовско езеро е наречено птичия парадайс на България. Там има 333 типа птици от 409 типа на територията на цялата страна. Това сподели за Радио “Фокус ” - Бургас Милена Ярмова, основен специалист в Регионална ревизия по околната среда и водите.
По думите ѝ най-интересните предпазени типове, които се срещат в Бургаски район, са къдроглавият пеликан, белият ангъч, саблеклюнът, кокилобегачът, разнообразни типове рибарки и чайки.
„ Голямото многообразие на птици при нас се дължи на обстоятелството, че Черноморското крайбрежие се намира на прелетния път на птиците. Виа Понтика е вторият по величина прелетен път в Европа. Важен фактор е и на огромният брой влажни зони, които имаме към Бургас. Езерото е доста значимо място при миграция, зимуване или размножаване на тези предпазени типове птици. С огромно орнитологично благосъстояние се характеризират и езерото Вая, Поморийско езеро, предпазена околност „ Пода “ и резерват „ Ропотамо “, сподели още Ярмова.
На територията на цялата страна са предпазени и са оповестени група растения и животни, които са включени в Приложение 3 в Закона за биологичното многообразие. Забранява се тяхното съзнателно ликвидиране, хващане, гонене, обезпокояване, както и търговия, владение, изнасяне отвън граница, замяна и предложение за продажба.
Веселина НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР