Бургас. На крака и с бурни аплодисменти бургазлии посрещнаха вдъхновителя

...
Бургас. На крака и с бурни аплодисменти бургазлии посрещнаха вдъхновителя
Коментари Харесай

Бургас: На крака и с нестихващи аплодисменти публиката посрещна учителя Теодосий Теодосиев, който представи в града биографичния си филм „Формулата на Тео“

Бургас. На крайници и с бурни овации бургазлии посрещнаха вдъхновителя Теодосий Теодосиев. Златният физик дойде в града с цел да показа персонално биографичния си филм „ Формулата на Тео “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . „ Във кино лентата ще видите част от моите възпитаници. Показваме група студенти от СУ „ Климент Охридски “ които се интересуват по какъв начин се прави „ мисловен фитнес “. Много труд би трябвало за това, работи се хиляди часове, вземат решение се доста задания. И тогава може да се излезе на международно равнище. България не е дребна страна.Тук в Бургас се вършат изумителни неща за дребните деца. Възхитен съм! Това е един от градовете на моите предшественици. Филмът свършва няколко пъти, само че вие не бързайте да си тръгвате след първия край. Има хора, които си вършат проекти за няколко часа, други за няколко дни, месец или година. Истината е, че нашите проекти не престават до безконечност и в този момент ще се докоснете до тази безконечност “, съобщи Теодосий Теодосиев, който откри публично прожекцията на кино лентата в компанията на режисьорa и сценарист на лентата - Николай Василев.
За да снима документалния филм, Николай Василев събира за повече от година и половина над 200 часа недопечен материал. Екипът гостува с героя си чак до Китай, като не пропуща нито един от многото лагери и школи, които физикът провежда за учениците си. Документалната лента демонстрира прочувствена среща на Теодосиев с неговата учителка по физика, 92-годишната Султана Вълкова, която му е предала най-безценния урок – да работи гратис. В лентата са показани въздействащи и доста персонални моменти на Учителя, прекарани със фамилията му. „ На Бургас му наподобява да има изнесено образование, школа по физика за деца от ниска възрастова група. Аз ще се веселя да ускорим този развой “, сподели кметът Димитър Николов по време на полемика след края на прожекцията.
Теодосий Теодосиев е един от най-изявените и приети учители по физика в България повече от 40 години. Ръководи профилирана школа по приложна математика и физика. За потребностите на школата е основал база за пробни задания по физика. Автор е на учебници и стотици научни публикации по физика. В школата, основана от учителя Тео в Казанлък се образоват възпитаници, които печелят медали по физика от интернационалните олимпиади. Възпитаниците му реализират високи резултати с помощта на специфичния му метод при образование, посредством основаване на пробни задания по физика. Негови възпитаници са едни от най-големите откриватели на нов метод за наблюдение на молекулните придвижвания, първенци в производството и проучванията с лазер, производители на камери за НАСА и други откриватели, бъдещи учени на високо интелектуално равнище.
„ В Бургас има необикновено ново учебно заведение, което не съм виждал и в Америка. Това учебно заведение на името на Коджакафалията е удивително. Тук се работи доста. В града има задоволително възторг, в лицето на кмета Димитър Николов. Това е град който пораства. Въпреки многото ми задължения се надявам да стартираме с най-малките и с общи старания да успеем да осъществяваме тази школа тук “, показа Теодосиев. Режисьорът на кино лентата, Николай Василев уточни пред бургазлии, че ленатата е образен роман за един същински будител. Филмът въодушевява с това, че на света съществува някой, който без да се оплаква, е предан до обезумялост на концепцията си и съумява да превъзмогне компликациите и мизерията, с цел да я трансформира в злато.
Филмът „ Формулата на Тео “ е финансиран от Националния кино център и за първи път се показва тази година на Международния кино фестивал „ София Филм Фест “. Николай Василев е сценарист и режисьор, който повече от 10 години работи на свободна процедура. Сред многото негови награди можем да откроим – Награда за дебют на Фондация „ Култура Аними “ за първия му филм „ Пътят на Мъдростта “ – отдаден на живота и концепциите на Ваклуш Толев. С кино лентата се открива Солунския фестивал за писмено кино’2006 година и в същото време е селектиран за над 20 фестивала в целия свят. За различен свои филм „ Приказки “, Николай Василев получава Наградата на „ Джеймисън “ на София Филм Фест за най – добър късометражен филм. Последната му премия е за най-хубав филм на Фестивала „ Master of Art “ за кино лентата му за Иван Добчев „ Пътят към Тива “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР