Бургас, морето и неговите плажно-бягащи хора! Такова определение можеше да

...
Бургас, морето и неговите плажно-бягащи хора! Такова определение можеше да
Коментари Харесай

Първото състезание по плажно бягане в Бургас

Бургас, морето и неговите плажно-бягащи хора! Такова определение можеше да се чуе в края на деня в региона на Плаж Солниците по отношение на първото събитие от веригата “Плажна лига “, осъществено от Спортен клуб “Фар “. Състезанието беше ориентирано към фенове и дилетанти, които имат интерес към бягането, а провеждането му беше напълно по пясъчната линия. Близо 60 участника, разпределени на дистанции от 3 / 5 / 8 и 10 км, премериха своите сили и съумяха да излъчат спечелили в разнообразни категории. Имаше стартова отдалеченост и за най-младите фенове на спорта, като над 12 деца се включиха в предизвикването да избягат 1 км по пясъка.

Първото съревнование по пясъчно тичане в Бургас разреши на друго готови участници да провокират себе си и часовника, като на моменти бурният вятър и заливащото ги море в допълнение тестваха тяхното въодушевление.
 Първото съревнование по плажно тичане в Бургас @@@

Най-малките участници в най-трудната отдалеченост от 1 км срещнаха поддръжка както от своите родители, някои от които се включиха да бягат паралелно с тях, по този начин и от всички присъстващи, които ги окуражаваха. Голяма част от участниците бяха довели своите деца (или родители), с цел да вземат участие, а последващите стартове потвърдиха ролята на спортния образец в фамилията.

Състезанието на 3 км при дамите предложи забавни обрати и доста мощни страсти. Първата и втората в класирането – Венелина Янева и Милена Бонева, бягаха дружно по време на цялото съревнование. Двете състезателки останаха дружно до самия край. Буквално крачка преднина реши битката в интерес на Венелина Янева. Милена Бонева завоюва сребърен орден за чудесното си показване. За никого от присъстващите нямаше подозрение, че и двете състезателки заслужаваха първото място! Малко след тях също финишира група от 3 приятелки, бягащи дружно – Лилия Ангелова, Дарина Чакърова и Диана Митева. Времеизмервателната техника обаче бе безапелационна и с бронзовия орден бе наградена Лилия Ангелова – майка на победителката при девойките до 12 год. – Емма Ангелова.
 Първото съревнование по плажно тичане в Бургас @@@

Не липсваха мощни страсти и в надпреварата на мъжете в най-бързата дисциплинираност – 3 км. Златният орден безапелационно извоюва Вълимир Стоев, направил доста плътно, решително и устойчиво тичане. Само 20 секунди по-късно на финала пристигна и представител на фамилия Можейко – Георги, който бягаше в отличен жанр и с лекост. Неговият брат Роман съумя да завоюва и бягането до 1 км. Бронзът извоюва извънредно известния бургаски бегач – Илия Василев, който е прочут на локалните почитатели на спорта с това, че практикува босо тичане целогодишно без значение от настилката и атмосферните условия.

Надпреварата за тази отдалеченост безапелационно завоюва Десислава Стоянова. Въпреки че взе участие в проведени спортни съревнования от няколко месеца тя към този момент има впечатляващ актив от победи, измежду които две трофеи от надпреварите за функционални плажни спортове – “Плажнобой “ и челни класирания от разнообразни надпревари по тичане в района. Сребърната медалистка Екатерина Можейко продължи устремния ход на фамилията, като като че ли с лекост извоюва сребърното отличие. Единствената дама – представител на фамилията сподели присъщия за тях жанр, финес и лекост в бягането. Бронзовата медалистка Атанаска Кръстева пробяга 5-те километра в пясъка със забележително успокоение, отмерено разпределени сили и бодър дух.

Класическата дисциплинираност – 5000 метра. събра извънредно забавни бегачи. Още в първите метри на старта се видя, че битката ще бъде сред двамата съотборници в Семеен кодекс „ Атлет “-Поморие – Вангел Димитров и Константин Колев. Двамата се бориха между тях и на шампионата по функционални плажни спортове – „ Плажнобой “, вършат го и на всички надпревари по тичане, в които вземат участие. Отлично усещане прави, че битката им е извънредно спортсменска, другарска и изпълнена с почит. И този път Вангел Спечели. Направи го с безапелационна преднина от 44 секунди! 15 годишният Константин Колев, въпреки очевидно да изоставаше от Вангел Димитров и безапелационно да водеше пред останалите състезатели, освен че не понижи темпото, ами даже го подвигна в последните метри, като финишира, регистрирайки отличен резултат. Бронзът завоюва Тодор Киряков, наложил се след сериозна борба с стоманения деец Нейко Плачков и борбения младеж Стивън Динев.
 Първото съревнование по плажно тичане в Бургас @@@

В надпреварата на 8 км при дамите имаше единствено една участничка. Това никога не демобилизира и отпусна борбената варненка Дими Николова. Тя пробяга 8-те километра по шампионски – с готовност, хъс и усмивка на лицето. Поздравления за Дими, с пожелания за още триумфи в бъдещите провокации! Борбата сред мъжете на 8 км се водеше преди всичко против дистанцията и часовника, а след това против противниците. Вечната усмивка – Милен Калчев, безапелационно завоюва своята битка, финиширайки цели 3 минути пред втория в класирането. За следващ път го направи като че ли на игра, за развлечение и бягайки със сърцето си. Милен е един от най-колоритните бургаски спортисти в дисциплните за устойчивост. Постоянните му участия и челни класирания в надпревари по тичане, ултра-маратони, триатлони, функционални спортове служат за образец и мотивация на мнозина. Валерий Можейко сграбчи среброто, откакто пробяга 8-те километра със жанр, убеденост и непоклатима външност. Направи го под бурните овации и аплодисменти на брачната половинка си и двамата им сина. Този сребърен орден добави сбирката от 4 извоювани оценки за семейство Можейко и за следващ път потвърди, че няма нищо по-силно и въздействащо за децата от персоналния образец на родителите. Светослав Ангелов завоюва бронзовия орден с усмивка, показвайки, че преди всичко е удоволствието от това, което правиш.

Бургазлийката Борислава Видева още веднъж се показа на висота в най-дългата бегова отдалеченост за деня – 10 км. Само 2 седмици след сполучливото си присъединяване в ултра-маратона Витоша 100 и 3 седмици откакто завоюва сребърен орден в „ Плажнобой-3 “, тя безусловно победи в най-изтощителното тичане при дамите. Видева финишира извънредно свежа, поддържайки отмерено движение и без да демонстрира признаци на отмалялост. Битката за второто място завоюва Калина Бъчварова. Бронзовият орден извоюва Нели Иванова. И двете състезателки – постоянни участнички в надпревари по дълги бягания, минаха предизвикателната пясъчна отдалеченост с усмивка и прелестно въодушевление, демонстрирайки че бягането на дълги дистанции е преди всичко празник за духа.
 Първото съревнование по плажно тичане в Бургас @@@

След като преди 3 седмици завоюва третия старт от конкуренцията по Функционални плажни спортове – “Плажнобой “, Методи Михалев застана на старта на “Пясъчната лига “ като един от любимците за първото място на 10 км при мъжете. Откъсна се от групата още първоначално, като до края на бягането поддържаше приблизително движение от 4:10 мин/км (14,4 км/ч.). Методи за следващ път сподели изумителна издръжливост и мощен дух. По-малко от минута след него финишира сребърният медалист - Георги Георгиев, пробягал дългата отдалеченост очевидно без напрежение и с забележима лекост. Бронзовия орден след устойчиво движение и доста вярно разпределени сили завоюва чудесно квалифицираният Маноил Пеев.
Линк към цялостното класиране е наличен на: https://racetimingbg.com/event/%d0%bf%d1%8f%d1%81%d1%8a%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b0-09-08-2020/  Първото съревнование по плажно тичане в Бургас @@@

Продължавайки своята акция Семеен кодекс „ Фар “ провежда дарителска акция в интерес на Христина Начева (https://www.facebook.com/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0-102906581489346), която остава парализирана в резултат на автомобилна злополука, а нужната сума за лекуване (BMAC терапия) е 16,500 евро. По време на акцията беше събрана сумата от 875 лева, като самодейността за набиране на средства ще продължи по време на всички други действия, които се провеждат в границите на план „ Функционално атлетическо развиване “ на клуба
 Първото съревнование по плажно тичане в Бургас @@@

Състезанието е част от Проект " Функционално атлетическо развиване " (НПИМД-Н2-Т3-009) на Семеен кодекс " Фар " - Бургас с вх.номер 09-00-1905/13.03.2020г, дог.25-00-51/26.06.2020г осъществяващ се с финансовата поддръжка на ММС по отношение на осъществяване на Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта за 2020 година

Събитието се провежда със съдействието и поддръжката на Община Бургас. Снимки: Иван Шишманов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР