Бургас. Как се е променила булчинската традиция на българите през

...
Бургас. Как се е променила булчинската традиция на българите през
Коментари Харесай

Бургас: Изложба „Каква невеста си била, ти, мамо!“ се открива в града

Бургас. Как се е трансформирала булчинската традиция на българите през 20 век показва гостуващата галерия „ Каква булка си била, ти, мамо! “. Тя ще бъде публично открита на през днешния ден от 17:00 ч. в Етнографския музей към РИМ Бургас, намиращ се зад църквата „ Св. Св. Кирил и Методий “, оповестиха от музея .
Експозицията наблюдава трендовете в развиването на булчинската мода през ХХ век, показана посредством булчински дрехи, сватбени аксесоари, църковна утвар и снимков материал, събирани от жители на Димитровград и общината. Тъй като в средата на предишния век в града се заселват хора от над 900 обитаеми места на България, на процедура в изложбата са показани експонати от цялата страна.
Най-старата булчинска одеждa е от началото на века – сватбена ладжа (вълнена връхна женска дреха) от 1915 година, съчетана с обичайното за българската обичайната просвета алено покривало и булчински венец, а най –новата е от 1999 година Заглавието е въодушевено от стихотворението на Павел Матев „ Писмо до мама ”, по чиито текст Емил Димитров извършва неповторимата си ария.
Изложбата от Исторически музей –Димитровград ще остане в Бургас до 14 май 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР