Бургас и Варна влизат в една област, но това е

...
Бургас и Варна влизат в една област, но това е
Коментари Харесай

Варна и Бургас влизат в една област и това разпали нова война! Кой от градовете ще е център на региона

Бургас и Варна влизат в една област, само че това е и следващ мотив за война сред двата морски града, защото един от тях ще би трябвало да стане център на региона.Това стана ясно преди дни, когато от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) оповестиха, че все още са се спрели на втория вид за райониране на областите на територията на България. Ако бъде определено това предложение, в Черноморския регион ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен, оповестява " Флагман ".

В момента България е разграничена на шест региони от равнище 2 - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Предложението на Междуведомствената работна група с присъединяване на специалисти от разнообразни институции е да се създадат промени, като за задачата се оферират три разновидността - с 6, 5 и 4 региона.

Реформата, която няма да засегне административното разделяне, цели да " откри място " на Северозапада. Заради обезлюдяването тамошният регион не покрива европейския аршин за статистическа единица от така наречен второ равнище, а сходен проблем в вероятност ще има и Северният централен.

Всичко това е значимо предвид на европейското финансиране. В единия от плановете на Министерство на регионалното развитие Северозападът се сплотява с Югозапада, в различен - приобщава Велико Търново и областите сред тях.

Най-положително обаче е бил срещнат разновидността, при който има Дунавски регион от Видин до Силистра, Черноморски, сплотяващ Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Сливен и Ямбол, Тракийско-Родопски с Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик, а четвъртият е Югозападният. Това значи, че София няма да се обособи независимо, каквито бяха упованията.

Този вид обаче не среща утвърждение и от управлението в Търговище. Гражданите не желаят да бъдат причислявани към Северозапада, тъй като стопански и исторически градът се интегрира към Варна. Представителите на Североизтока пратиха предложение в Министерство на регионалното развитие Търговищка област да се зачисли към Черноморския регион. В вероятност са вероятни още напрежения. Жители на Русе пък се тормозят да не получат за " столица " Велико Търново, каквито са догатките все още.

В края на 2018 година ще бъде определен най-хубавият модел за България.

Целта на смяната е да бъдат основани мощни и витални региони, които да са добре географски обособени и постоянни по повод броя на популацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР