Бургас. Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във

...
Бургас. Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във
Коментари Харесай

Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас: Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите

Бургас. Един сериозен проблем е съществуването на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите. Това сподели зам. регионалният шеф на Бургас Севдалина Турманова по време на конференция на тематика „ Да мислим екологично за бъдещето “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . „ Безспорно човечеството не е готово да се откаже от полимерите, освен като опаковки, само че и като разнообразни типове материали, по тази причина нашата цел би трябвало да бъде променяне на държанието ни по отношение на тяхната приложимост, минимизиране на отпадъците, които генерираме всеки ден, и по-щадящото им потребление “, съобщи Турманова.
По думите й най-големия „ камшик “ са микрочастиците или микропластмасите, като науката под микропластмаси схваща частици с диаметър по-малък от 5 мм. „ Лошото и тревожното е, че микропластмасите се намират и в морската вода, те се намират в утайките по целия свят и съществено вредят на морските екосистеми “, посочи Севдалина Турманова. Тя добави, че заради дребния си размер микропластмасите могат да бъдат погълнати от огромен брой организми живеещи във водоемите, а организмите могат да всмукват и други химични пълнители, които са включени в микропластмасовите частици и рано или късно тези частици, погълнати от организмите и рибите, по хранителната верига попадат и в човешкия организъм.
Мария КУРТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР