Бургас е една от общините, която ще се включи в

...
Бургас е една от общините, която ще се включи в
Коментари Харесай

Чист въздух за бургазлии: Oбщината влиза в мащабен еко проект

Бургас е една от общините, която ще се включи в програмата Лайф 2017. Тя се назовава " Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Това дава вяра за хората в града и района, които от години са пострадали от казуса със замърсяването на въздуха, съобщи сътрудник на от града.
Голяма част от замърсителите са известни. Въпреки понижения си работен потенциал Лукойл Нефтохим си остава един от тях. И това се усеща най-често вечер, по миризмата, идваща от рафинерията. Заводът, производител на дървени плоскости Кроношпан, трафикът, отоплението с дърва и въглища. Причините са доста, само че има ли решениение посредством този план и кои са първите стъпки?
Първоначално е планувано да се стартира с тестване и оценка на схемата за замяна на горивните съоръжения на 80 семейства в Бургас. Най - проблематични в това отношение, изключително през зимата, са кварталите " Долно Езерово ", " Победа ", " Акациите ", к-с " Възраждане " и други.
На идното съвещание на локалния парламент кметът Димитър Николов ще изиска общинските съветници да поддържат това присъединяване.
Периодът за осъществяване на плана е дълъг - до 2024 година. Според една от плануваните благоприятни условия, Община Бургас би могла да обезпечи на близо 2000 семейства замяна на конвенциалните способи на отопление с различни. Това ще стане като се обезпечат електрически отоплителни уреди и печки с еко пелети, вместо в този момент употребяваните такива, в които се горят дърва, въглища, остарели облекла и други материали, насищащи атмосферния въздух с прахови частици, нездравословни за здравето.
Усилията на общините - сътрудници по плана са ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух посредством осъществяване на ограничения, заложени в Програмите за възстановяване на качеството на въздуха, които да доведат до минимизиране на фините прахови частици в огромните градове и основаване на механизми за подкрепяне на семействата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР