Бунтовниците от движението Ансар Аллах, които отвлякоха товарния кораб Galaxy

...
Бунтовниците от движението Ансар Аллах, които отвлякоха товарния кораб Galaxy
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Иран е наредил да се отвлече корабът с българи, който е на израелски магнат

Бунтовниците от придвижването " Ансар Аллах ", които отвлякоха товарния транспортен съд Galaxy Leader в Червено море, дадоха обещание да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, " съгласно правилата на исляма ".

Kорабът е високомерен обикновено - с хеликоптер, който е бил позволен да кацне на борда, сподели пред Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков.

" Хутите са шиитската йеменска общественост. С течение на времето направиха мощна милиция, която нарекоха " Ансар Аллах ". Може да създадем цялостен паралел с " Хизбула " в Иран. Бяха образувани, финансирани и тренирани от Иран и хвърлиха йеменската страна в революция. В момента са окупирали забележителна част от Йемен ", изясни специалистът.

По думите на проф. Чуков отвличането на кораба е станало след инструкция от Техеран за разширение обсега на войната в Ивицата Газа.

" Казват, че набезите им ще бъдат ориентирани към израелски кораби или такива, които са благосъстоятелност на израелски жители. Корабът с българи попада във втория проблем. Собственикът му е доста добре прочут във Варна, съдействал е доста за българското военноморско обучение. Неговите кораби са трудовият пазар на над 1000 български моряци ", сподели още арабистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков е на мнение, че хутите пробват да открият и да станат част от втория фронт във връзка с спора Израел - " Хамас ".

Ситуацията е доста комплицирана, а този проблем има три аспекта – чисто българския, районния и в интернационален проект. България няма по какъв начин да играе сама, а дружно със своите сътрудници би трябвало да се опита да влезе в контакт не толкоз с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран. Така арабистът проф. Владимир Чуков разяснява проблема с отвлечения транспортен съд с българи на борда.

" Защо тъкмо този кораб е бил похитен – той е благосъстоятелност на английска компания, притежавана от един доста добре прочут в България израелски корабен магнат – Ейбрахам Унгар. Това е индивидът, който дава работа на доста български моряци. Спонсор е на Военноморското учебно заведение във Варна. Много от хората, които приключват това висше образователно заведение, намират своята реализация на корабите на Унгар ”, прецизира арабистът.

Проф. Чуков разясни, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран. " Доверието сред Унгар и българското военноморско учебно заведение е на такава висока степен, че на практика нашите моряци са тези, които управляват неговите кораби. В случая капитанът и помощник-капитанът са българи ”, разяснява още той.

Според него корабът се нападна, с цел да се осъществя така наречен втори помощен фронт. " Нещо, което вършат от към месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение – Иран желае да се покачат цените на нефта ”, е мнението му. Той добави: " Целта е и да се ускори натискът върху Израел, с цел да приключи акцията си в Газа ”.

" Хутите обясниха, че тези интервенции ще продължат, до момента в който продължава и интервенцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат арестувани до преустановяване на огъня, допускам, че и хората. Споменаха, че акциите не са ориентирани към трети страни, а просто упорстват третите страни да се откажат ”, сподели още арабистът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР