Бунтове и безредици из цялата страна - до това доведе

...
Бунтове и безредици из цялата страна - до това доведе
Коментари Харесай

Расизъм, омраза, смърт: Агресията срещу азиатците в САЩ отприщи вълна от протести

Бунтове и вълнения из цялата страна - до това докара голямото социално-политическо разделяне в Съединени американски щати по тематиката за расизма през последните години.

Макар акциите на придвижването " Животът на чернокожите има значение " да бяха най-силното доказателство за комплицираната обстановка, действително зад Океана представителите на всички малцинства са изложени на риск от неприятно отнасяне, експанзия и дори гибел поради възхода на десните радикали.

На този декор пандемията от COVID-19 работи като увеличително огледало за проблемите в „ Страната на неограничените възможности” и за никого по света не е загадка, че междурасовите връзки са голям и неуреден проблем в Съединени американски щати.

На мушката - за жалост в дословен, а освен в метафоричен смисъл, са елементарни жители, чието само " провинение " е че не наподобяват като болшинството.
Снимка: bTV
Само преди дни в Атланта, Джорджия се чуха смъртоносни изстрели против три салона за разтривки, които погубиха живота на осем души, шест от които са дами от азиатски генезис.

Новият случай на принуждение отекна в бурята от незаслужено отношение и нападки към азиатското население, което бе жигосано поради това, че пандемията от COVID-19 e зародила в Китай.
Снимка: bTV
Извършителят на закононарушението е 21-годишен мъж, който твърди, че има полова взаимозависимост, а дейностите му са били опит да се отърве от нея, защото всички жертви са от масажни центрове, в които той преди този момент е опитвал да получи полови услуги.

" Той споделя, че не е бил стимулиран расово, само че въпреки това е посещавал единствено спа центрове, където дами с азиатски генезис работят, с цел да задоволяват половите мечти на най-вече бели мъже ", споделя пред " Вашингтон Пост " проф. Дейвид Палумбо-Лиу от Станфордския университет.

Насилие, ненавист, обиди – на какво са подложени азиатците, живеещи в Съединени американски щати?

Според скорошно изследване антиазиатските закононарушения от ненавист са се нараснали със 150% от началото на пандемията, а доста специалисти считат, че това е в следствие от политиката на някогашния президент Доналд Тръмп, който наричаше ковид „ китайския вирус” и обвиняваше държавното управление в Пекин за пандемията, написа " Вашингтон пост ".
Снимка: bTV
В тирада предишния четвъртък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди насилието против американците от азиатски генезис и сподели, че те са " атакувани, унизени, упреквани и употребявани като изкупителни жертви ", цитира Би Би Си.

Според на Центъра за проучване на омразата и екстремизма закононарушенията против хора от азиатската общественост в Съединени американски щати сa се нараснали трикратно, като от 49 през 2019 година са станали 122 за предходната година.



Подобни изводи се следят и в изследването на неправителствената организация “Stop AAPI Hate” демонстрира, че по време на пандемията расистките произшествия в Съединени американски щати против хора с азиатски генезис са се нараснали фрапантно. За интервала февруари 2020 година - март 2021 година са регистрирани съвсем 3800 сходни случая в цялата страна, в това число устен, физически и онлайн тормоз, както и съзнателно игнориране на хора с азиатски генезис, оповестява Си Ен Ен.
Снимка: bTV
Именно COVID-кризата сътвори " съвършената стихия " от условия за растежа на въпросното принуждение - световен вирус с генезис от Китай, комбиниран с прогресивно влошаващите се връзки сред Вашингтон и Пекин по въпроси като права на индивида, търговия и геополитическо съревнование в Източна Азия.

Протестни шествия в цялата страна

От Сан Франциско до Питсбърг и всички точки сред тях мъже, дами и деца излязоха на митинг против възходящото принуждение и закононарушенията от ненавист против азиатската общественост в страната.

" Трябва да спрем омразата против азиатските американци. От генерации насам те са дискриминирани ", сподели Джулиан Кастро, някогашен министър на градоустройството в администрацията на Обама, представен от Ен Би Си.



В Чикаго участник в протестното шествие декларира пред Ен Би Си, че недоволната общност недоволства освен с цел да покажат поддръжка на жертвите на стрелбата в Атланта, само че и с цел да предотвратят сходни офанзиви в бъдеще.
Снимка: bTV
" В общността има доста боязън освен поради закононарушенията от ненавист през последната година, които са резултат от ксенофобски известия към пандемията от някогашния президент, само че и поради дългата история на азиатското-американско принуждение ", изяснява пред Си Ен Ен Бий Нгуен, представител на щата Джорджия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР