Бунтът в сектор Култура. Ще се стигне ли до затваряне

...
Бунтът в сектор Култура. Ще се стигне ли до затваряне
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Около 260 млн. са необходими за изкуството и културата

Бунтът в бранш " Култура ". Ще се стигне ли до затваряне на културните институти, в случай че не бъдат обезпечени спомагателни средства?

Според Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България, с 0,4% от Брутният вътрешен продукт за просвета има риск да не останат артефакти за поколенията след нас. " За да има триумфи в сферата, е належащо отношение от страната към културните дейци. Има сила да преобърнем каруцата. Има предпоставки да реализираме каквото сме решили, да създадем плавна стъпка към нарастването на бюджета и това да се случва всяка година. Около 260 млн. са нужни да се влагат във всички сфери на изкуството и културата, в народен проект ", изясни той.

По думите му 80 от тях би трябвало да запълнят дефицитите при театралните изкуства. " Стандартът за културните институти от 1 октомври е нараснал от 3,5 на 4,5. Луфтът би трябвало да се покрие с тези 80 млн. Така браншовото съглашение ще влезе в действие и началната заплата ще бъде 2000 лв.. Затварянето на театри е последна мярка, която ще се осъществя, в случай че не ни чуят. В момента 1180 лв. е началната заплата в Софийската филхармония на първа цигулка. Чакаме среща с кабинета, ще продължим да ги притискаме и да вършим тежки акции ", съобщи Мутафчиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР