Бунт за чиста питейна вода. Жителите на пловдивското село Брестовица

...
Бунт за чиста питейна вода. Жителите на пловдивското село Брестовица
Коментари Харесай

От чешмите в Брестовица отново потече кална вода

Бунт за чиста питейна вода. Жителите на пловдивското село Брестовица тази заран излязоха на митинг поради качеството ѝ. Те настояват, че от седмица насам от чешмите им тече мътна и кална вода. Освен това към този момент четвърта година локалното население се бори с различен проблем - наднорменото наличие на манган, който се утаява по тръбите на водопреносната мрежа. Въпреки че ВиК-Пловдив и община Родопи са изготвили  цялостната планова документи, страната не е отпуснала средства за създаване на тръбопровод от трите нови сондажа, недоволстват хората.

Местните споделят, че купуват питейна вода от магазина. Някои се къпят с калната вода, само че младите фамилии пълнят от прилежащи села, с цел да изкъпят бебетата си. Жителите на Брестовица назовават обстановката геноцид. „ Няма да спрем! Това е единствено началото! На 24 април ще блокираме пътен възел до Пловдив ”, закани се Любомир Томов, който е ръководител на гражданското съдружие " Живот за Брестовица ".

Проектът за нова водопреносна мрежа коства към 25 млн. лв., изясни кметът на община Родопи Павел Михайлов, съобщи Нова. По думите му 50% от финансирането би трябвало да бъде обезпечено от ВиК сдружението, а останалата половина – от общината.

„ Към момента водата не е с питейни качества ”, призна основният инженер на ВиК-Пловдив Йордан Чемишев. Той акцентира, че точно по тази причина цената ѝ за кубик била понижена. От общо 12.5 млн. лева, които сдружението би трябвало да обезпечи, са събрани едвам 350 хиляди, съобщи Чемишев. Ще се желае заем от Българския ВиК холдинг, увери той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР