Бумът на нискотарифните изкачвания на Еверест поставя в опасност най-вече

...
Бумът на нискотарифните изкачвания на Еверест поставя в опасност най-вече
Коментари Харесай

Треска за покоряване на върхове

Бумът на нискотарифните изкачвания на Еверест слага в заплаха най-много индийците. Дипанкар Гош, 52-годишен индийски фотограф, през май се устреми към петия по височина връх в света - покрития със сняг Макалу. Той обаче не съумя да слезе жив. След като бил обособен от останалата част от екипа поради неприятното време, той колабирал и умрял дружно с Нараян Сингх, офицер от индийската войска, оповестява туристическата му организация.

" Дипанкар имаше персонално отношение към планините ", споделя брат му Гутам, седнал край ковчега след връщането му в фамилния дом в Колката, столицата на щата Западна Бенгалия.

" Нямаше нищо, което той да обича повече ", добавя Гутам.

Смъртта на Гош стана следващият драматичен случай най-много на Еверест, най-високия връх в света.

Девет души са починали до момента от началото на годината от непалската страна на планината, което прави този катерачески сезон най-смъртоносния за върха от 2015 година. Тази статистика слага в неловко състояние непалското държавно управление, което е подложено на все по-силни рецензии поради метода, по който издава разрешителни и контролира фирмите, организиращи изкачвания.

Броят на индийските алпинисти в Хималаите мощно нараства, може би прекалено много по отношение на риска, защото те нормално се причисляват към евтини експедиции, които от време на време са по-лошо екипирани. Това сочат изявленията с над двадесет катерачи, компании и представители на управляващите в Индия и Непал.

Министерството на туризма на Непал предходната година е издало разрешителни на рекордните 78 индийски алпинисти през 2019 година по отношение на 59 през 2018 година. Индийците към този момент са най-голямата група получатели на разрешителни и тази година са надминали по брой жителите на Съединени американски щати.

Четирима индийци към този момент починаха в обособени произшествия на Еверест от началото на годината - най-вече откогато петима индийски бойци откриха гибелта си при експедиция през 1985 година.

Бум на локалния пазар

От години експедициите към Еверест и другите " осемхилядници " на Непал - дребна група от сложни за подчинение върхове с височина над 8000 метра, обичани от катерачите, бяха доминирани от задгранични компании.

След това през 2012 и 2014 години лавини убиха няколко локални планински водачи, така наречен шерпи. Инцидентите разпалиха гневна реакция и обвинявания, че западни компании натрупат огромни облаги, споделя Алън Арнет, деец планинар, който от дълго време следи " черната хроника " на Еверест.

Местни компании се намесиха нападателно с пакети, които подливат предложенията на задграничните съперници. Непалска компания взема към 35 000 $ за нанагорнище към Еверест по отношение на таксите от 70 000 $ или повече на задграничните компании, съгласно няколко туроператори.

Преди пет години към 80 % от изкачванията са били проведени от задгранични компании. Сега съотношението е обърнато, съгласно Арнет и Фил Кромптън от американската компания за планински преходи Altitude.

Със сигурност в клопките, сложени от избора на по-евтин оператор - от дефицит на кислородни бутилки до готвачи, представяни като опитни водачи - могат да се заловен алпинисти от всички страни. Нискобюджетните компании обаче са изключително привлекателни за индийците, които имат податливост да са по-пестеливи и да се въздържат да набират дарения или да търсят спонсори, с цел да си оказват помощ с финансирането на изкачването, означават няколко компании за планински преходи.

" Някои индийски катерачи търсят нискобюджетни компании и получават неприятни услуги ", показва Анг Тсхеринг Шерпа, създател на Asian Trekking - една от най-големите непалски компании за алпинизъм, която тази година е изкачила 54 катерачи на Еверест без съдбовни случаи.

Риза Али, 18-годишен планинар от следения от Индия Кашмир, споделя, че е бил заставен да се откаже да покори Еверест предходната седмица, откакто неговият шерпа, работещ за непалска компания, не съумял да донесе задоволително О2 за върха.

Неопитните водачи не съумяват да се оправят с " огромното запушване " от катерачи, което се образува покрай върха, добавя той. То е резултат от обстоятелството, че тази година непалското държавно управление е издало рекордните 381 разрешителни за нанагорнище на Еверест.

" Ако дойда идващ път, ще предпочитам по-умно с коя компания. Ще избера мъдро с кой шперпа, ще предпочитам всичко по-умно ", споделя младият планинар.

Гош, умел катерач, е бил с експедиция на непалската компания Seven Summit Treks, която е измежду най-големите в страната.

Седем нейни клиенти са починали на три хималайски върха от началото на годината, оповестява компанията, което е близо една трета от всички съдбовни случаи в Непалските Хималаи.

Тханесвор Гурагай, управител на Seven Summit Treks, твърди, че смъртните случаи не са резултат от мениджърски неуспех на компанията.

" Времето е било неприятно и всеки би могъл да загине. Не тъй като нямаме опитни шерпи или тъй като не осигуряваме задоволително поддръжка ", споделя той.

Гурагай и фамилията на Гош отхвърлят да приказват за цената на неговата експедиция. По думите на Гурагай компанията предлага пакети, струващи сред 30 000 и 130 000 $ на катерач.

Съблазънта на планината

Нарастващата известност на Еверест, разпалвана от обществените медии и обещанието за бърза популярност, тревожи опитните алпинисти в Индия. Според тях по този начин хора, които нямат нужните умения или подготовка, биват насърмавани да изкушават ориста.

" Ако некомпетентен катерач доближи Еверест, по-късно бива канен като почетен посетител на разнообразни обществени събития ", споделя Малай Мукерджи, индийски деец планинар от Колката.

" Това не значи, че е добър или виновен планинар, а изпраща неправилно обръщение на другите ", добавя Мукерджи.

Мая Шерпа, 41-годишната председателка на Everest Summiteers` Association, която три пъти е изкачвала върха, споделя по какъв начин се прибирала от връх Канченджунга (третия по височина в света) на 15 май, когато срещнала индиец, борещ се с изкачването.

" Беше болен, само че настояваше да продължи ", напомня си тя.

Осемнайсетгодишният Али от Кашмир споделя по какъв начин, откакто му споделили, че няма задоволително О2 за върха, слязъл от планината, облян в сълзи. Сега обаче може да огледа нещата в вероятност.

" Мечтая за това, откогато бях дете. Планината обаче постоянно ще е там, няма смисъл да се самоубиваш ", споделя той.

Абхируп Рой, Гопал Шарма, Ройтерс

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР