Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София.

...
Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София.
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Кърлежът може да се извади с пинсета до 1-2 часа след ухапването

Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София. Столичната община (СО) се пробва да почисти тревните площи от паразитите, само че проблем основават непрестанните превалявания.
Сиана Хлебарска от Следствен отдел към окръжна прокуратура изясни, че по наставление на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) тази година пръсканията са почнали по-рано – още в края на март. До средата на април един път са били обработени всички общински тревни площи. Предвидена е спомагателна обработка, само че проливните дъждове не стопират и няма по какъв начин да се направи, посочи Хлебарска.
Проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), удостовери, че при влажно време кърлежите са по-активни. Те изчезват при доста студено и доста горещо време, посочи епидемиологът.
След захапване е значимо паразитът бързо да бъде изваден. Обикновено това може да стане с пинсета, в случай че се случи 1-2 часа след ухапването. Ако не може да излезе с пинсета, най-добре е да се потърси лекарска помощ, посочи проф. Христова.  
При децата не се бие ваксина против тетанус при захапване от кърлеж, тъй като те са ваксинирани скоро и имат отбрана. При възрастните също не се постанова имунизация, в случай че са реваксинирани на време, в противоположен случай се поставя ваксина, изясни шефът на НЦЗПБ.
Антибиотик пък се предлага единствено в случай че е несъмнено, че кърлежът носи болест и при срутен имунитет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР