Бум на ухапани от кърлежи се регистрира в София. Десетки

...
Бум на ухапани от кърлежи се регистрира в София. Десетки
Коментари Харесай

Опашки за изследвания след ухапване от кърлежи в София

Бум на ухапани от кърлежи се записва в София. Десетки чакат пред Центъра по заразни и паразитни заболявания. Всички се изследват след захапване от пякообразното.

Н Снимка: btvnovinite.bg а опашката е и Гергана, която чака резултатите на 5-годишния си наследник.

„ Бяхме навънка и го полази трети.Трети единствено за последните две седмици “, споделя майката.
Снимка: btvnovinite.bg
За покачване в интензивността на кърлежите сигнализират и специалистите. Според тях тази интензивност ще продължи още няколко седмици.

А съветът е да заобикаляме тревните площи даже да са окосени, а след разходка постоянно да се преглеждаме.

20% от изследваните у нас кърлежи са инфектирани. А от тях една пета съумяват да предадат инфекцията. Така към 4% от ухапванията водят до заразяване. Такъв е казусът и на Евгения.

„ Кърлежът беше инфектиран и получих признаци на лаймска болест. Вече една година от време на време пристигам да се проучвам. Купувам разнообразни препарати, в които се църкам - облеклата обувките, проверявам се непрестанно “, споделя дамата.

Затова е значимо да следим мястото, където кърлежът се е забил най-малко месец по-късно, „ защото всяко заболяване има инкубационен интервал. Наблюдава се зачервяване на мястото при положение на лаймска болест или мрачно леке с обрив при марсилската тресчица “, изяснява шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Снимка: btvnovinite.bg У нас приблизително 800 души получават инфекции след захапване от кърлеж. А от Столичната община обясниха, че в края на месец май са обработили всички окосени площи. В момента се прави и нов график за наново напръскване, което се чака да стартира на 17 май, стига да не вали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР