Бум на респираторните заболявания у нас. Сред , сочат официалните

...
Бум на респираторните заболявания у нас. Сред , сочат официалните
Коментари Харесай

Бум на респираторните заболявания: В София свършиха леглата за деца в болниците


Бум на респираторните болести у нас. Сред, сочат формалните данни на Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Най-високо е равнището на заболеваемост при пациентите до 4-годишна възраст – 560 инфектирани на 100 хиляди деца. Следват тези сред 5 и 14 години.

Най-интензивно респираторните инфекции се популяризират в областите Варна, Пазарджик и Смолян.

От началото на есента броят на инфектираните с разнообразни инфекции непрекъснато пораства. За предходната седмици в Центъра по заразни и паразитни заболявания са открити над 4000 случая на респираторни болести. В приемния кабинет на Александровата болница на 12-часова промяна минават по над 30 деца. Засега случаите на грип са единични, само че лека-полека и те се усилват.

От предишния четвъртък 8-годишният наследник на Мария се лекува в Александровска болница. Стига до там откакто развива пневмония в резултат на затруднения от вирус, почнал с температура и кашлица.

„ Явно не е била излекувана първичната зараза и по тази причина стигнахме дотук. След като се оказа, че би трябвало да бъде приет в болница - се оказа, че в цяла София няма кревати за деца. Тук имаше едно последно и имахме шанс “, сподели майката на детето Мария Петрова.

Бум на инфекциите виждат и лекарите.

„ Клиниката ни е съвсем напълно запълнена, за жал. Приемаме деца с пневмонии, с бронхиолити, ларингити. В момента върлува вирус с сложна за преодоляване температура, която постоянно се покачва до над 38,5 “, съобщи педиатърът доктор Кристин Генкова.

Педиатърът поучава родителите на деца до 2 години да са бдителни изключително при непреминаваща висока температура.

„ Тогава е добре да се направи консултация с педиатър, да се назначат проучвания и да се реши има ли потребност от друго лекуване. Ако има затруднено дишане, родителят би трябвало незабавно да се съветва с доктор “, добави доктор Генкова.

В момента върлуват доста вируси, споделят специалисти.

„ Лидер е респираторно-синцитиалния вирус. Той поначало не води до тежки болести, само че при кърмачета може да докара до пневмония и бронхиолит. Заради Коронавирус рестриктивните мерки се натрупа неимунно население. Циркулацията, която обикновено наблюдавахме, беше арестувана и в този момент следим обезщетителна реакция с повече инфектирани “, означи проф. Ива Христова.

Увеличават се и случаите на грип, като лекарите чакат броят им да продължава да пораства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР