Бум на онлайн аптеки има у нас. Справка в регистъра

...
Бум на онлайн аптеки има у нас. Справка в регистъра
Коментари Харесай

Бум на онлайн аптеки: Опасно ли е да пазаруваме от тях?

Бум на онлайн аптеки има у нас. Справка в регистъра на Изпълнителната организация по медикаментите демонстрира, че единствено в границите на миналата година са регистрирани нови 25 интернет страници за продажба на лекарства без рецепта. За съпоставяне първата такава е записана преди 10 години и за целия този интервал има общо 96 уеб страницата. Пет от тях са пуснати от началото на тази година. Според Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина онлайн аптеките могат да търгуват единствено с медикаменти, за които не е належащо лекарско наставление. 

Всички легални интернет страници се вписват в регистъра на ИАЛ и би трябвало да имат позволение за търговия на дребно с лекарствени артикули. На уеб страниците им пък наложително би трябвало да участва общото лого на Европейски Съюз за лицата, които реализират търговия на дребно с лекарствени артикули по интернет. Нашата инспекция обаче сподели, че надалеч не всички регистрирани онлайн аптеки са спазили това условие, което ги отличава като законни търговци. 

Лекарствата обаче не са главната облага на онлайн аптеките. Според разделите им за най-търсени и купувани артикули те завъртат надалеч по-голям оборот от продажбата на хранителни добавки, хапчета за намаляване и презервативи. Освен това оферират козметика, чайове, билки, био и други артикули. Някои аптеки пък оферират единствено хомеопатия, до момента в който други са присъединили в асортимента си и артикули за здравословно хранене, като екстра върджин зехтин с босилек, масло от лен или авокадо и други Трети пък оферират даже прахуляк за пране, таблетки за съдомиялна, почистващи препарати и други, оповестява " Телеграф ".

Условията на онлайн аптеките са разнообразни. Някои оферират доставка в границите на деня, други се ангажират да изпратят продуктите до 2 работни дни след поръчката. Куриер носи до вратата закупените лекарства, като за поръчки на по-висока стойност услугата е безвъзмездна. Предлага се и експресно доставяне. Едни уеб страниците имат оповестено работното време, както и часови период за приемане на поръчки. Други обаче са денонощни. Вариантите за заплащане в множеството от тях са два - по банков път или с натрапен платеж при доставката. Някои от интернет аптеките оферират и онлайн консултация с фармацевт преди поръчката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР