Бум на обявите за работа на фона на очакван икономически

...
Бум на обявите за работа на фона на очакван икономически
Коментари Харесай

Милена Ангелова, АИКБ: Над 200 хиляди души е дефицитът на пазара на труда

Бум на обявите за работа на фона на предстоящ стопански напредък и нарастване на заплатите. На този декор потребността от фрагменти на пазара на труда се усилва. Дефицитът на пазара на труда все още е от 200 хиляди души. Това сподели в ефира Нова Нюз основният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова.

" От години сигнализираме за дефицита на фрагменти. Освен демографската рецесия имаме систематичен дисбаланс в просветителната система. Търсени специалности в този момент не се радват на известност, заради изместените трендове. Пазарът на труда има недостиг от над 200 хиляди души, като решението на този проблем е импорт на фрагменти от чужбина”, изясни тя.

Поради високите цени на електрическата енергия редица родни предприятия банкрутираха, добави Ангелова.

„ Компенсациите за бизнеса закъсняха и даже в този момент имат доста съществени усложнения. Хората, които остават без работа поради тази обстановка незабавно се поемат от пазара на труда”, сподели още основният секретар.

Според Милена Ангелова е нужна смяна във формулирането на работните заплати.

„ Искаме работната заплата да се дефинира на основата на договаряния сред работодателите и синдикатите по стопански действия и в случай че има вид да се уточни по райони. Работната заплата би трябвало да се формулира на база същински обществен разговор. Към момента изкуственото нарастване на минималното заплащане от 9% повлича след себе си растеж и на междинните заплати”, изясни тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР