Бум на конюнктивити при децата отчитат лекари. Скокът на случаите

...
Бум на конюнктивити при децата отчитат лекари. Скокът на случаите
Коментари Харесай

Бум на конюнктивити при децата

Бум на конюнктивити при децата регистрират лекари. Скокът на случаите е от към десетина дни, изясни пред „ Телеграф “ доктор Мария Праматарова, шеф на отделението по очни заболявания в „ Пирогов “.

Тя посочи, че в 80% от случаите инфекцията минава и в другото око. Конюнктивитите са вирусни и бактериални, като разликата сред тях е сложна.

„ Обикновено при бактериалните главният признак е секрет заран, когато децата се разсънят от сън. Тогава очите са залепени. Вирусните протичат по различен метод. При тях децата са с общо неразположение, може да имат температура, кашлица, хрема. Отново обаче има оток и зрението е замъглено “, разяснява доктор Праматарова.

Често конюнктивитите протичат и с отити.

Лечението при бактериалните е с локално приложение на антибиотични капки. Разнообразието на пазара е много огромно и са ефикасни съгласно експертите. Дори дребните деца се повлияват добре.

„ Специфичното при тях обаче е, че би трябвало да се слагат по-често – най-малко по 5-6 пъти дневно. Най-уязвими са дребните в детските градини, където и случаите са повече. Но има и при деца на 11-годишна възраст “, сподели още лекарят.

При вирусните конюнктивити може да се добави и противовирусен препарат, както и витамини за стимулиране на имунната система. Рядко инфекцията е обвързвана с алергии, изключително при децата над 10 години.

Обикновено болестта минава за към седмица до 10 дни. Ако обаче продължи, е належащо и банкет на антибиотик. Преди да бъде постановен обаче, е добре да се вземе секрет от очите, както и да се направи консултация с уши, нос, гърло. В 80% от случаите инфекцията минава и в другото око. Важно е да не премине в зараза в фамилията. Затова е належащо да се съблюдава добра хигиена.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР