Бум на кърлежите в столичните паркове и градини. Лекарите съветват

...
Бум на кърлежите в столичните паркове и градини. Лекарите съветват
Коментари Харесай

Бум на кърлежите в столичните паркове

Бум на кърлежите в столичните паркове и градини. Лекарите поучават да заобикаляме неокосените тревни площи, да носим облекла с дълги ръкави и дълги панталони, както и да не излизаме без шапка, тъй като косата е идеална среда за забиване на кърлеж.
Преди две години Николина Димитрова била ухапана от кърлеж в парка. Оттогава е по-внимателна както за себе си, по този начин и за щерка си.
„ Повече се оглеждаме и не вървим по неокосени поляни и площи. И лежим на хамаци, а не на тревичките”, съобщи тя. Виктория Венциславова всеки ден се прибира от парка с по няколко кърлежа по кучето ѝ. Рекордът ѝ е осем едновременно.
Оказва се, че кърлежите по домашния любим са рискови и за неговия собственик.
„ Няма да е пресилено, в случай че кажа, че ежечасно имаме пациент, който е с някакъв тип паразит, и то кърлеж. Ако един кърлеж се закачи за животното и няма препарат, който да го убие, въпреки и доста рядко, има късмет този кърлеж да се прикачи към индивида вкъщи”, съобщи доктор Георги Николов, ветеринарен доктор.
Пред инфекциозния кабинет на Центъра по заразни и паразитни заболявания всеки ден чакат сред 30 и 40 души, ухапани от кърлеж , съобщи бтв.
„ Вали съвсем всеки втори ден. Това благоприятства развиването на кърлежите. Най-много кърлежи има през май и юни, през юли и август понижават. И би трябвало да се има поради кърлежът да се махне оптимално бързо. Колко по-малко престои на тялото, толкоз по-малък е рискът”, сподели проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.
25% от кърлежите в страната са носители на лаймска болест. От Столичната община обясниха, че постоянно обработват парковете и междублоковите пространства против кърлежи. В идващите дни следва и обработка на градинките в кварталите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР