Бум на бракоразводните дела по време на извънредното положение у

...
Бум на бракоразводните дела по време на извънредното положение у
Коментари Харесай

Все повече българи се развеждат онлайн през пандемията

Бум на бракоразводните каузи по време на изключителното състояние у нас.

Общо 178 каузи са били заведени по взаимно единодушие, а 260 - по виновност на една от страните. Пандемията направи вероятни и онлайн разделите, оповестява Bulgaria ON AIR.

Според юрист Сокол Недков разводите посредством видеоконферентна връзка в Скайп са крачка напред в дълго чаканото електронно правораздаване.

Той акцентира, че Софийският областен съд е една от най-натоварените институции в страната. По негови думи, в случай че делата за бракоразвод се случват по взаимно единодушие, няма спънка браковете да продължат да се разтрогват онлайн.

Според юриста бракоразводните дел а по интернет носят несъмнени плюсове.

" Страните няма да е нужно да се срещнат, изключва се прочувственият миг. От друга страна, някой може да е в чужбина и да не може да участва. Делата в България се точат с години, заради неспособност на някоя от страните да участва ", разяснява той.

Недков призна, че онлайн делата въпреки всичко крият и опасности. По негови думи тази опция не трябва да се абсолютизира, тъй като може да компрометира волята на човек.

Според него би било притеснително, в случай че се вкара такава опция за всички цивилен каузи. Ще има случаи, в които няма да е уместно - каузи за наставнически права, когато ще би трябвало да се изслушва дете и неговата воля, разясни юристът.

Онлайн разводите ще бъдат вероятни още месец , до момента в който важи Законът за изключителната епидемиологична конюнктура у нас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР