["Булконс Първомай"] Още по темата Лютеница Първомай вече е регистрирано

...
["Булконс Първомай"] Още по темата Лютеница Първомай вече е регистрирано
Коментари Харесай

"Булконс Първомай" вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производството си

[ "Булконс Първомай "] Още по тематиката
" Лютеница Първомай " към този момент е записано географско напътствие

Фирмите от района могат да се впишат като ползватели
6 авг 2013
Лютеницата с хорото - на квадрат
18 юни 2013
Реабилитация на марката
8 яну 2013 " Булконс Първомай " влага 5 млн. лева в модернизиране на процеса за произвеждане на лютеница. Половината от средствата са безплатни по размер 4.2 " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " от Програмата за развиване на селските региони, посочи за " Капитал " Георги Банялиев, шеф на компанията.

Ефектът - лютеница в опаковки от 70 и 125 гр.

В резултат на инвестицията фирмените цехове и оборудването в предприятието в Първомай са изцяло актуализирани, закупени са и машини за произвеждане на лютеница " Първомай " в дребни кутийки за бързо хранене.

Новите алуминиеви опаковки от 70 и 125 гр. ще се оферират в комерсиалната мрежа, само че задачата е да излязат от супермаркетите и да се продават на всички места, където лютеницата може да се употребява незабавно – да вземем за пример в заведения за бързо хранене. Капацитетът на новата линия е 80-100 тона на месец, изясни Георги Банялиев.

От компанията акцентират, че лютеницата " Първомай " е без консерванти, оцветители, стабилизатори, ГМО и се създава само от български първични материали. " Работим с над 20 сътрудници - производители на зеленчуци, на сезон изкупуваме по към 6-7000 тона домати, чушки, патладжан, лук. Плащаме предплатено на земеделските стопани, с цел да им помогнем да си обезпечат семена и всичко належащо за старта на новата годишна продукция ", посочи Георги Банялиев.

Суровините за производството на лютеницата минават за преправка на поточни линии в три индустриални пространства с обща повърхност от 82 000 кв.м. Технологията разрешава предпазване в специфични съдове на доматените и пиперковите пюрета като единични концентрати, които след това се изваряват постепенно при непрестанно безредие до постигане на мечтаната плътност. Добавят се пресни подправки, следва дозиране, стерилизиране, пакетиране и снабдяване до комерсиалната мрежа, показват от компанията.

Технологичният развой е противоположен на този, който ползват някои други производители в сектора, които употребяват съсредоточено вносно доматено пюре, което след това се разрежда, с цел да се доближи мечтаната плътност.

Експортът - към 20% от продукцията

" Булконс Първомай " създава лютеница, доматени сосове, разнообразни зеленчукови консерви (печени белени чушки, апетитка, пиперкова разядка и др.). Около 20% от продукцията е за износ, главните задгранични пазари на компанията са Канада, Англия, Съединени американски щати, Германия, Русия. За задграничните клиенти компанията създава специфични рецептури и продава както под лична, по този начин и под тяхна марка.

За 2016 година приходите от продажби на сдружението доближават 5.588 млн. лева, а облагата – 527 хиляди лева За 2017 продажбите се подвигат с към 2%, а облагата пада поради направените капиталови разноски. Регистрация

През 2013 година " Булконс Първомай " стана основател за вписване в българското Патентно ведомство на " Лютеница Първомай " като географско напътствие. Заповед, издадена от Министерството на земеделието и храните, дефинира границите на географското място за произвеждане на продукта - територията на община Първомай. Документът утвърждава качествата и характерностите на лютеницата, както и технологията за производството й, позната в района от 1956 година Европейската комисия обаче забрани националната протекция на обичайни артикули и храни, измежду които и " Лютеница Първомай ", и изиска те да аплайват за регистриране в европейските регистри на предпазените наименования за генезис, географски инструкции или храни с традиционно-специфичен темперамент. Процедурата за кандидатстване изисква това да създадат сдружения на производители. Затова предстоят предварителни диалози сред " Булконс Първомай " ( " Лютеница Първомай " ) и конкурентната компания от района " Консервинвест " - с. Православен, ( " Първомайска лютеница " ), за взаимни дейности за европейска регистрация, посочи Георги Банялиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР