Булконс Първомай ООД подаде пред Министерство на земеделието заявление за

...
Булконс Първомай ООД подаде пред Министерство на земеделието заявление за
Коментари Харесай

"Булконс Първомай" иска европейска защита за лютеницата си

Булконс Първомай " ООД подаде пред Министерство на земеделието заявление за регистриране на " Лютеница Първомай " като географско напътствие в Европейския указател на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции, заяви компанията.

" Лютеница Първомай " се отличава от другите индустриално създавани лютеници с обичайния способ на произвеждане - пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската равнина, се пасират до пюрета с централизация не повече от 12%, а след това се сгъстяват посредством преваряване, осведоми производителят.

" Булконс Първомай " ООД претендира, че е единственият производител на лютеница в страната по тази обичайната технология. Управителят на сдружението Георги Банялиев чака съдействието на българската страна да бъде предпазен този и другите обичайни български артикули, за които се чака да изгубят националната си отбрана след приемането на промените в Закона за марките и географските инструкции, които се преглеждат сега от Народното събрание.

Компанията производител акцентира, че отглежданите край Първомай чушки и домати са от значително значение за качествата и известността на локалната лютеница. Уверява, че не употребява подготвени пюрета с неразбираем генезис. Рецептата включва още рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, готварска сол, захар, свеж чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.

" Лютеница Първомай " се създава в град Първомай по обичайната технология от 1939 година, а през 1990 година е създаден специфичен държавен стандарт за нея.

Българската компания " Булконс Първомай " ООД влага 5 млн. лева в модернизиране на индустриалния развой за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са лични и европейско съфинансиране по Програмата за развиване на селските региони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР