Булимията е сложно състояние, което включва различни видове и не

...
Булимията е сложно състояние, което включва различни видове и не
Коментари Харесай

Булимията - много жени страдат от нея, без да подозират

Булимията е комплицирано положение, което включва разнообразни типове и не е еднообразно при всички хора. Често срещана неточност е да се има вяра, че всеки измъчен от това разстройство би трябвало да е с ниско тегло и самичък да провокира повръщане. Това не постоянно е по този начин. 

Човек с булимия може даже да има обикновено тегло и в никакъв случай да не е употребявал лаксативи или да е практикувал самичък повръщане. Всички страдащи обаче споделят проблематична връзка с храната. 

 булимия iStock

Какво съставлява булимия нервоза? 

Булимия нервоза е едно от най-често срещаните хранителни разстройства, дружно с анорексията и преяждането. Характеризира се с повтарящ се цикъл, който включва интервали на преяждане, последвани от пречистване или обезщетително държание, за отбягване на наддаване на тегло. 

Булимията при юноши нормално се развива към 16-годишна възраст, макар че постоянно продължава и в зрелост. 

Важен аспект, който би трябвало да се подчертае, е, че това положение надвишава хранителното държание. Тъй като е обвързвано с психическото и прочувственото здраве, то се смята и за психически проблем. Поради тази причина лекуването би трябвало да бъде изцяло. 

 булимия iStock

Предупредителни знаци 

Има избрани признаци, които подсказват съществуването на булимия. Предупредителните знаци (които също могат да се смятат за симптоми) варират сред хората, само че някои общи знаци са: 
Изолация от обществени групи и отбягване на хранене с други хора  Перфекционистични и самовзискателни условия във връзка с външния вид  Драстични промени в питателните привички - минаване от едната прекаленост в другата  Обсесия от телесното тегло - ниско самочувствие и килнат облик на тялото   Изпълняване на характерни ритуали преди или след хранене - претегляне, преброяване на калории или вървене до тоалетната  Лъжи по отношение на количеството употребявана храна  Внезапни промени в настроението - нервност, тревога и/или депресивни симптоми  
За да получите точна диагноза, би трябвало да посетите експерт. 

 булимия iStock

Колко типа булимия има? 

1. С прочистване  

При този вид булимия се употребяват способи за бързо освобождение от калориите в поетата храна, като да вземем за пример предизвикателство на повръщане или несъразмерна приложимост на лаксативи или диуретици. 

2. Без прочистване 

Лицето с този вид булимия употребява обезщетително държание, което не е обвързвано с директното пречистване. В опит да предотврати наддаването на тегло и да облекчи психологическия дискомфорт, се занимава с изтощителни физически извършения, недояждане или доста ограничение на храната. 

 булимия iStock

Фази на булимията  

Въпреки че интензитетът на всяка от етапите може да се трансформира според от пациента, някои общи стадии се разпознават в развиването или протичането на заболяването, без значение за какъв вид приказваме. 

Преяждане: индивидът губи надзор и яде ненаситно за къс интервал от време. Той има дребна визия какъв брой яде и съвсем не дъвче. Обикновено употребява храни с високо наличие на мазнини, като внезапно редува сладки и солени, както и топли и студени ястия. 

Чувство за виновност и позор: Тези страсти пораждат вследствие на загуба на надзор по време на преяждане и са склонни да се утежняват от опасения, свързани с тежестта и облика на тялото. Фрази като „ Не мога да допускам, че го направих още веднъж “ или „ Би трябвало да мога да се управлявам “ може да се появят в мозъка. 

 булимия iStock

Епизоди на пречистване или обезщетително държание: те стартират със страдание. В взаимозависимост от типа булимия, лицето прибягва до интервали на пречистване или обезщетително държание. Той се стреми да предотврати наддаването на тегло посредством повръщане, приложимост на лаксативи или физически извършения. 

Временно чувство за надзор: изпитва се моментно чувство за успокоение и надзор. Мисли като „ Никога повече няма да преяждам “ или „ Ще управлявам храненето си занапред нататък “ са постоянно срещани по време на този стадий. 

Повтаряне на цикъла: човек още веднъж става захласнат от това, което яде и взема решение да следва ограничаваща и строга диета. Но вместо да помогне, този метод в последна сметка предизвиква повече преяждане и по този начин цикълът се повтаря. 

 булимия iStock

Какво е лекуването на булимията? 

На първо място е от решаващо значение да насрочите здравна консултация за оценка на физическото здраве. Това ни разрешава да идентифицираме вероятните хранителни дефицити, несъответствия в тялото и опасности, които произтичат от разстройството. 

В същото време е значимо да потърсите помощ от експерти по психологично здраве. Много пъти зад човек с булимия стоят компликации при регулирането на страстите, неустановеност и нежно самочувствие. 

Следователно когнитивно-поведенческата терапия може да предложи скъпа поддръжка за идентифициране и модифициране на дисфункционалните мисли и държание, които поддържат казуса. Освен това, при някои условия, терапевтът показва психиатрична консултация като спомагателен метод. 

 булимия iStock

От друга страна, значимо е да отидете на диетолог, който да способства със здравословен и резистентен хранителен проект , който се приспособява към потребностите и желанията на всеки пациент. 

Ранното идентифициране на хранително разстройство е значимо за по-лесното възобновяване. Поради тази причина разбирането на булимията в елементи, познаването на нейните типове, познаването на предупредителните знаци и знанието към кои експерти да се обърне са значими аспекти. 

Независимо дали вие самите сте изправени пред това предизвикателство или имате някой непосредствен, който минава през него, не се колебайте да поискате помощ. 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР