Булгартрансгаз“ представи пред Европейската комисия междинните резултати от предпроектното проучване

...
Булгартрансгаз“ представи пред Европейската комисия междинните резултати от предпроектното проучване
Коментари Харесай

ЕК: Проектът за газов хъб „Балкан“ има бъдеще


„ Булгартрансгаз “ показа пред Европейската комисия междинните резултати от предпроектното изследване за газовия хъб „ Балкан “, оповестиха от пресцентъра на газопреносния ни оператор.

Пред Брюксел са показани няколко разновидността на трасета на територията на България, в това число и два, които са създадени на база предстоящите източници на доставка на природен газ.

Според специалистите като желан маршрут за реализацията се обрисува „ Балкан 1 “, който планува да се осъществя на две етапи. Първата фаза планува нов входен потенциал от Турция, а втората - входна точна към Варна.

Като други входни точки се преглеждат Гърция и Турция (съществуваща и нова инфраструктура), локален рандеман от надълбоко Черно море (от България и Румъния).

Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други. Като съществени източници за хъба се преглеждат съветски природен газ, локален рандеман от България и Румъния, природен газ от Южния газов кулоар (ТАП и ТАНАП). Съществуващите и изграждащите се терминали за полутечен природен газ в Гърция и Турция биха могли да обезпечат количества природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет и други. Реализацията на концепцията за газов е в цялостно сходство с проектите за развиване на газовата инфраструктура в Европа.

Европейската комисия продължа да поддържа мощно реализацията на плана за създаване на газоразпределителен център на територията на България, означи по време на събитието шефът на „ Вътрешен енергиен пазар “, Главна дирекция „ Енергетика “ на Европейска комисия Клаус-Дитер Борхард. По думите му, днешното събитие потвърждава, че планът е постижим.

Енергийният зам.-министър Станков добави, че европейският газоразпределителен център „ Балкан “ ще способства за енергийната сигурност в района на Югоизточна Европа.

„ Булгартрансгаз “ ще продължи да поставя всички старания за сполучливото осъществяване на плана, съобщи изпълнителният шеф на сдружението Владимир Малинов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР