Булгартрансгаз подписа договор със саудитската компания Аркад за изграждането на

...
Булгартрансгаз подписа договор със саудитската компания Аркад за изграждането на
Коментари Харесай

Договорът за строежа на Турски поток е факт, Борисов пак се самопохвали

" Булгартрансгаз " подписа контракт със саудитската компания " Аркад " за построяването на газопровода " Турски поток ". Договорът е за доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово планиране, създаване и въвеждане в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница.
Стойността на подписания през днешния ден договор е 1,102 милиарда евро. Срокът на реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни би трябвало да бъде построена 308 км линейна конструкция, което ще разреши доставянето на газ към Сърбия.
Официалното сключване се извърши в Министерски съвет в наличието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на индустрията и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах, съобщи Агенция " Фокус ".
Борисов беше доста удовлетворен и благодари за изключителните старания и работа през последните месеци.
" Проведоха се доста срещи, в това число и с съветските сътрудници, с сътрудниците от Саудитска Арабия. Това е по този начин нареченият " Балкански поток ". Една транспарантна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от на следващия ден започваме осъществяване ", акцентира министър председателят.
" Днес, когато финализирахме контракта, финансирането е обезпечено. Става дума за голяма инвестиция. Никой не вярваше и никой нямаше да направи това ", уточни Борисов.
" За половин милиард сега построяваме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни връзките със съседите, Русия, Саудитска Арабия, през днешния ден беше подписан договорът за осъществяване. Тръбите в 90% към този момент са в България и от на следващия ден стартират да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е обезпечено ", обясни министър председателят.
И не пропусна да се похвали: " Понеже всеки ден съм заречен депа, фабрики, пречиствателни станции, учебни заведения ".
Той благодари на саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман за голямата инвестиция и изтъкнa персоналния си принос за договорката. " Личните ни връзки с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха плана вероятен, помните, когато стартираха моите " почтени " съперници ", добави Борисов.
Той акцентира, че газопроводът " Южен поток " е бил спрян през 2014 година поради корупция и непрозрачни публични поръчки.
Сложна процедура
Изпълнителят " Аркад " завоюва търга с най-ниската цена и потвърден професионален потенциал. Това e най-голямата компания в Саудитска Арабия за енергийни услуги и има огромен опит в построяването на газо- и нефтопроводи, като също така строи и електроцентрали, платформи за рандеман, както и нефтопреработвателни уреди.
Спечеления от тях търг напомня думите на премиера Борисов след срещата на водачите на Европейски Съюз и Арабската лига, когато той предложения саудитски компании да се включат в търга за новия газопровод.
Изборът на строител на българската част " Турски поток " се оказа комплицирана задача и се проточи няколко месеца поради тъжби на участниците в състезанието, противоречивата позиция на възложителя " Булгартрансгаз " и намесата на Комисия за защита на конкуренцията и съда.
Саудитският консорциум в началото беше определен, а след това дисквалифициран от търга с претекста, че не е показал нужните документи в посочения период. Отстраняването на " Аркад " елементарно падна пред Комисия за защита на конкуренцията, а решението на регулатора по-късно бе доказано и от съда. 
Преди 2 дни тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) приключи делото против решението на Комисия за защита на конкуренцията за избор на реализатор на " Турски поток ". Така съдът на процедура " отпуши " строителството на газопровода през страната ни, напомня БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР