Булгартрансгаз“ ЕАД и ДЗЗД Тех Енерджи Експанжън“ подписаха договор за

...
Булгартрансгаз“ ЕАД и ДЗЗД Тех Енерджи Експанжън“ подписаха договор за
Коментари Харесай

Булгартрансгаз подписа договор за разширението на газохранилището в Чирен /снимки/

„ Булгартрансгаз “ ЕАД и ДЗЗД „ Тех Енерджи Експанжън “ подписаха контракт за доставка на нужните материали и съоръжение, за създаване и въвеждане в употреба на „ Разширение на потенциала на „ ПГХ Чирен “ - надземна част “.
На събитието участваха някогашният еврокомисар по предприемачество и промишленост Гюнтер Ферхойген, представители на софтуерните водачи Solar Turbines Europe и Honeywell, Община Враца и други.
Общата стойност на контракта с ДЗЗД „ Тех Енерджи Експанжън “ е в размер до 297 777 777.29 лв. без Данък добавена стойност. Дейностите по контракта се съфинансират от Европейския съюз посредством Механизма за свързване на Европа. Общата стойност на инвестицията по разширението на Чирен е към 600 млн. лева Планира се работите по уголемение на хранилището да приключат до края на 2024 година
Проектът цели увеличение на размера на дейния газ до 1 милиарда м3 (към момента е 550 млн. м3), увеличение на дневния потенциал на рандеман до 10 млн.м³/ден и на нагнетяване до 8 млн.м³/ден. Към момента оптималният дневен потенциал на рандеман е 3.82 млн. м3/ден, а оптималният дневен потенциал на нагнетяване е 3.62 млн.м³/ден.
Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов съобщи, че увеличеният потенциал за предпазване в ПГХ Чирен ще подсигурява сигурността на доставките на природен газ и ще способства за възстановяване на конкуренцията и достъпа до природен газ от различни източници. Според него планът има несъмнено стратегическо значение за бизнеса, промишлеността и хората в България и страните от района.
„ Разширението на Чирен е в цялостна синергия с разрастващите се планове за терминали за полутечен газ в района, в това число и Александруполис и упоритостта на Европейски Съюз за увеличение на каузи на LNG в енергийния микс “, акцентира Малинов.
По думите на ръководителя на интернационалния съвет на „ Главболгарстрой “ Ферхойген планът е от извънредно политическо, икономическо, обществено и екологично значение за Европа.
След събитието бе извършена и работна среща с ръководещия шеф на „ Солар Турбайнс “ за Европа Джак Плеша. Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Малинов акцентира, че сполучливото сътрудническо на българският газопреносен оператор с американската компания ще продължи. Припомняме, че техни уреди действат на територията на четири компресорни станции у нас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР