Булгартрансгаз ЕАД и ДЗЗД Тех Енерджи Експанжън подписаха договор за

...
Булгартрансгаз ЕАД и ДЗЗД Тех Енерджи Експанжън подписаха договор за
Коментари Харесай

Булгартрансгаз подписа договор за разширението на газохранилището в Чирен

" Булгартрансгаз " ЕАД и ДЗЗД " Тех Енерджи Експанжън " подписаха контракт за доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на " Разширение на потенциала на " ПГХ Чирен " - надземна част ", след осъществяване на открита процедура.

Присъстваха някогашният еврокомисар по предприемачество и промишленост Гюнтер Ферхойген и представители на софтуерните водачи Solar Turbines Europe и Honeywell и община Враца, оповестиха от " Булгартрансгаз ".

Стойността на дейностите по контракта с ДЗЗД " Тех Енерджи Експанжън " е в размер до 297 777 777 лв. без Данък добавена стойност. Те се съфинансират от Европейския съюз посредством Механизма за свързване на Европа.

Общата стойност на инвестицията по разширението на Чирен е към 600 млн. лева. Предвижда се работите по уголемение на хранилището да приключат до края на 2024 година

Планирано е увеличение на размера на хранилището за деен газ до 1 милиарда м3 при 550 млн. м3 все още, повишение на дневния потенциал на рандеман до 10 млн.м³ и на нагнетяването до 8 млн.м³ дневно. Към момента оптималният дневен потенциал на рандеман е 3,82 млн. м3 на ден, а оптималния дневен потенциал на нагнетяване е 3,62 млн.м³ дневно.

Според изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов увеличеният потенциал на газохранилището ще подсигурява сигурността на доставките на природен газ и ще способства за възстановяване на конкуренцията и достъпа до природен газ от различни източници. По мнението му планът има несъмнено стратегическо значение за бизнеса, промишлеността и хората в България и страните от района.

" Разширението на Чирен е в цялостна синергия с разрастващите се планове за терминали за полутечен газ в района, в това число и Александруполис и упоритостта на Европейски Съюз за увеличение на каузи на LNG в енергийния микс ", счита Малинов.

По думите на ръководителя на интернационалния съвет на " Главболгарстрой " Гюнтер Ферхойген планът е от извънредно политическо, икономическо, обществено и екологично значение за Европа.

След подписването на контракта е извършена и работна среща с ръководещия шеф на " Солар Турбайнс " за Европа Джак Плеша. Малинов е уверил, че ще продължи сполучливото сътрудническо на българския газопреносен оператор с американската компания, уреди на която работят на територията на четири компресорни станции у нас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР