“Булгаргаз внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
“Булгаргаз внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

„Булгаргаз” предлага с над 8% по-евтин газ за май

“Булгаргаз ” внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цена за месец май от 90,10 лв. за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Това оповестиха от публичния снабдител.

 

Българска телеграфна агенция напомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Това значи, че предлагането на " Булгаргаз " за май е с 8,21 % по-ниска цена от одобрената контролирана цена за април.

 

 Утвърдената цена за настоящия месец пък е 8 % по-ниска по отношение на мартенската, която беше в размер на 106,74 лв. за мегаватчас.

 

От КЕВР регистрираха, че главен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата наклонност за намаление на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

 

На 1 май в КЕВР ще бъде подадено дефинитивно предложение за цената на природния газ за май, при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30 април.

 

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, осведомят още от " Булгаргаз ". Тя е със 17,21 на 100 по-ниска от импортираната за одобряване цена за май. Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 година ще бъде подадено в КЕВР на 1 юни, се показва още в известието. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР