Булгаргаз ценообразува съгласно Наредба 2 за регулиране на цените и

...
Булгаргаз ценообразува съгласно Наредба 2 за регулиране на цените и
Коментари Харесай

Шефът на Булгаргаз пред Money.bg: В България цените на газта са едни от най-ниските в ЕС

" Булгаргаз " ценообразува според Наредба 2 за контролиране на цените и по тях продаваме на своите клиенти. " На първо число подаваме заявление за одобряване на цената на природния газ за съответния месец, като се отразяват отчетните информации за петрония съставен елемент, хъбовия съставен елемент и курса долар-евро на ЕЦБ. Към първо число нямахме удостоверение от " Газпорм ", че можем да употребяваме доста по-евтините количества и дадохме заявление, в което те не бяха включени. Малко по-късно получихме удостоверение, че могат да бъдат употребявани и надлежно информирахме КЕВР и направихме промяна. За всички клиенти на " Булгаргаз " цената ще бъде идентична (93,19 лева) ".

Това съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов в по Bulgaria ON AIR.

" През 2020 година стартира пандемията и бяха оповестени изключителни ограничения. Хората останаха по домовете си, потреблението спадна фрапантно и това докара до свръхизлишък на количества полутечен природен газ от Азия, а тези количества пристигнаха в Европа и заляха пазара. През юни и юли бяха маркирани рекордно ниски равнища на петрола и природния газ ", напомня той.

По думите му поради пониженото ползване " Булгаргаз " не съумява да извърши договорните си отговорности за покупка на количества газ по избрани цени към " Газпром ". " Търсехме метод тези количества да бъдат уредени. По стичане на събитията се оказа, че тези количества са извънредно преференциални. Успяхме да ги уредим в края на октомври и началото на ноември ", съобщи Павлов.

След като привършат тези количества ще се ценообразува по препоръчаната за одобряване от КЕВР цена.

Количества, добиви, цени

Миналата година в Европа газохранилищата бяха източени поради продължителната зима и в един миг неприятното обмисляне докара до там, че количествата LNG се насочваха към Азия, тъй като предлагаха по-високи цени. " В момента у нас няма дефицит на природен газ и цените са евентуално едни от нас-ниските в целия Европейски Съюз ", разяснява Павлов.

По думите му упованията на всички консуматори и снабдители са били цените да се задържат на това равнище от предходната година, само че бяха неприятно сюрпризирани. От там се сътвори и този дефицит в Европа и газовата рецесия.

" Газпром " извършва договорите си. Това, че не доставя над контрактуваните количества явно също е проблем и води до повишаване на цените. " Газпром " държи към 30-40% от газовия пазар в Европа ", съобщи той.

До какъв брой азерския газ може да бъде опция?

" Тук става въпрос за количества от 1 милиард кубични метра на година. Доставките трябваше да се правят по газовата връзка, която не е построена и това е според контракта. Азерския снабдител няма обвързване да доставя на различен газопровод и на същите условия. Бяхме принудени да влезем в договаряния и да избегнем наказания ", разяснява Павлов.

Финансовото положение на " Булгаргаз "

По думите му сега финансовото положение на " Булгаргаз " е чудесно.

" Само преди седем години компанията имаше 160 милиона отговорности към Национална агенция за приходите, необслужвани заеми и никаква ликвидност и компанията беше " на колене ". След 2015 година положихме старания за погашение на всички отговорности. По отношение на най-големия клиент на " Булгаргаз " - " Топлофикация " използва към 30% от природния газ, който " Булгаргаз " продава. За страдание " Топлофикация " има отговорности всяка година и се постанова БЕХ да подкрепя финансово като погасява дълга и ", съобщи Павлов.

Какви са прогнозите за търсенето на газ в България?

Тази година има доста високо ползване на природен газ, по отношение на предходната.

" Има сериозен растеж на продажбите. За предходната година имаме продажби от 2,4 милиарда кубични метра единствено за деветмесечието т.е. имаме растеж от 40% на продажбите. Те се дължат и на по-конкурентната цена на " Булгаргаз ", счита той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР