Булгаргаз предложи в понеделник цена на природния газ от 90,10

...
Булгаргаз предложи в понеделник цена на природния газ от 90,10
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага над 8% по-евтин газ за май и прогнозира над 17% по-ниска цена за юни

" Булгаргаз " предложи в понеделник цена на природния газ от 90,10 лева мегаватчас (MWh) за месец май - с 8,21% по-ниска от цената за април.

В понеделник българският оператор внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цената. Тя не включва цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Българска телеграфна агенция напомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лв. за мегаватчас. Тя от своя страна е 8% по-ниска по отношение на мартенската, която беше в размер на 106,74 лева за мегаватчас.

От КЕВР регистрираха, че главен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата наклонност за намаление на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

На 1 май в КЕВР ще бъде подадено дефинитивно предложение за цената на природния газ за май.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, осведомят още от " Булгаргаз ". Тя е със 17,21 на 100 по-ниска от импортираната за одобряване цена за май. Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 година ще бъде подадено в КЕВР на 1 юни, се показва още в известието.

Цената на природния газ на международните пазари доближи до рекордни стойности през 2022 година Това се случи поради политиката на Русия, която от края на 2021 година стартира изкуствено да покачва цените на горивото като намаляваше размера на доставките. След началото на и в резултат на глобите, наложени от Европейски Съюз, вносът на съветски газ беше съвсем преустановен.

Руската държавна в нарушаване на дълготрайния си контракт с „ Булгаргаз “ през април предходната година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР