Булгаргаз поиска 60% увеличение на цената на газа. Когато няма дългосрочни

...
Булгаргаз поиска 60% увеличение на цената на газа.
Когато няма дългосрочни
Коментари Харесай

Задава ли се режим на тока?

Булгаргаз " изиска 60% нарастване на цената на газа.

" Когато няма дълготрайни контракти, не може да се реализира добра цена. През август би следвало да бъдат обезпечени достигащи количества по какъвто и да е метод и на каквато и да е цена. При скокообразно повишаване на цената с 60% би трябвало да има поддръжка, тъй че стопанската система да остане конкурентоспособна и семействата да имат сигурност през новия отоплителен сезон ", разяснява стопански консултант към БСК Щерьо Ножаров в студиото на  " България заран ".

Той акцентира главният проблем с доставките на американски полутечен газ - мъчно ще стигне до България.

" Гръцките терминали са резервирани, а терминалите през Турция оскъпяват газа. Но откакто нямаме дълготрайни контракти, август месец е най-подходящият за доставки на количества на каквото и да е цена и условия. Това е задача на служебното държавно управление. После ще стане комплицирано, има рецесия в доста страни ", акцентира Ножаров. 

При липса на доставки и съответна държавна помощ той предвижда мъчно оцеляване за доста бизнеси. Най-засегнати са химията неметалните минерали като гипс и стъкло. 

" Там производството не може да бъде спряно, предприятието би трябвало да бъде закрито. В сегашната обстановка се обрисува доста тежка, зима. Ако през август не бъдат обезпечени доставки, ще има банкрути на предприятия. Дали ще бъдат освободени 225 000 служащи или 25 000, това е шокова обстановка и за семействата ", съобщи още Щерьо Ножаров.

Според икономическия специалист към КТ " Подкрепа "  Ваня Григорова е неприемлив апелът от Европейска комисия за ограничение на потреблението на гадз с 15%.

" В началото на годината българските жители не осъзнаваха по какъв начин изобщо употребяват газ и разрешиха на европейските елити с лека ръка да затворят крана на главния си снабдител. Да кажеш на едни хора, че би трябвало да лимитират да употребяват нещо - ще им коства доста по-скъпо. В България казусът е главно отоплението в София. 1/3 от газа се използва от " Топлофикация София ". Вариантите са нарастване на цената на парното или " Топлофикация " да продължава да натрупа загуби. Това ще докара до банкрут на сдружението, в един миг ще би трябвало да го спасим с държавни средства ", уточни Григорова пред Bulgaria ON AIR.

А като опция уточни прекосяването на потребителите към отопление на ток, на което електропреносната мрежа няма да издържи.

" Хвърлени сме в циничен, затворен кръг, който няма решение. Ще ограничим топлата вода, осветлението на обществени здания, само че не можем да спрем да се отопляваме. В България не е като във Франция, където вратите на огромните магазини стоят отворени, а вътре бумкат климатици. Ние имаме малко делимости, които можем да ограничим безболезнено. В Швейцария към този момент се разисква 4-часов режим на тока. Това, че у нас не се обмисля, не значи, че няма подобен риск. Политиците не желаят да проведат действителен диалог. Василев на Съвет по обществено съдействие, сподели че нашите складове ще бъдат запълнени на 100% преди есента, това е внушаемост. Борбите не трябва да стават за сметка на българския жител и бизнес ", разяснява Григорова. 

Тя е безапелационна, че газът, който се доставя, не е по-евтин от " Газпром ". 

" Никога газ, за чиято доставка е нужно да бъде полутечен, превозен и докаран регазифициран, няма по какъв начин да е по-евтин. Гарантирането на газ не може да стане през път, който не съществува ", добави Григорова.

А стопански консултант към БСК изрази оптимизъм за идващия отоплителен сезон 2023/24.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР