Булгаргаз обяви три нови търга, които целят да се осигури

...
Булгаргаз обяви три нови търга, които целят да се осигури
Коментари Харесай

Служебният кабинет подготвя търг за 10-годишен договор за втечнен газ

" Булгаргаз " разгласи три нови търга, които целят да се обезпечи полутечен газ Търгът за ноември и декември е за 1/3 от количествата нужни на страната Дългосрочният търг провокира редица въпроси по отношение на газовото ползване в България и района
Политиката на служебното държавно управление на президента Румен Радев в газовия бранш поема в нова посока. След като повече от месец главен фокус беше връщането на доставките от " Газпром " и се твърдеше, че единствено с съветски газ може да имаме конкурентна цена, в този момент енергийният министър Росен Христов и назначения през август нов шеф на държавният снабдител " Булгаргаз " - Деница Златева, оповестиха, че се насочват към втечнения газ.

Ще бъдат оповестени три търга за доставки - за количества до края на годината, за цялата 2023-а и, което е най-интересно, за интервала 2024-2034 година Грубо ще се цели по този метод да бъдат обезпечени към ⅓ от потребностите на страната на годишна база.
Реклама
Тази стъпка няма по какъв начин да не провокира мнения и удивление, откакто седмици наред се говореше, че втечнения газ е супер безценен, че по-евтин от тръбния няма и, че най-много откакто за тази зима с претекста, че няма къде да бъдат разтоварени.

Известна светлина върху дейностите на служебния кабинет обаче дава коментара на президента Радев, който съобщи следното: " От през днешния ден се отстранява неефективната процедура да се договарят танкери без да се знае кой и по какъв начин дефинира цената. " Булгаргаз " през днешния ден разгласи три търга. Така се прави, по този начин би трябвало да се прави и в бъдеще. Само по този начин може да се реализира диверсификация. Не да се търсят решения месец за месец. " В случая излиза, че уредените от предходното държавно управление танкери са били отказани поради метода, по който са били уредени, а не поради цените им или неналичието на слотове за разтоварването им. Сега обаче няма гаранция, че ще бъдат реализирани по-добри цени, както и няма гаранция, че изобщо някой ще може да достави газ за ноември и декември в такива къси периоди.

" Допълнително ще се организира търг за доставка на тръбен газ, като има разновидности да се употребява Турция като сътрудник ", съобщи служебния министър Росен Христов без обаче да дава повече детайлности.
Какво се възнамерява
Трите търга са за три разнообразни интервала. Първият е за ноември и декември тази година. Вторият е за цялата 2023г, а третият е за 10 годишен контракт в интервал от 2024 г до 2034 година За съпоставяне договорът за азерски газ е до 2035 година
Реклама
Ще се търсят следните количества:

1.5 млн. мВтч (142 млн. куб. м) за ноември и 2 млн мВтч за декември

16 млн. мВтч (1.5 млрд куб. м) за 2023 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР