Булгаргаз не очаква изненади въпреки голямата динамика на газовите пазари

...
Булгаргаз не очаква изненади въпреки голямата динамика на газовите пазари
Коментари Харесай

С 18% може да поевтинее газът от 1 февруари

" Булгаргаз " не чака изненади макар огромната динамичност на газовите пазари в Европа в последните дни и цената на природния газ от 1 февруари ще намалее. Това съобщи шефът на газовото сдружение Николай Павлов по време навън съвещание на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР). Ако компанията трябваше да внесе през днешния ден окончателното си заявление за 1 февруари, цената на газа щеше да бъде с 18% по-ниска по отношение на 1 януари или към 109 лв. за мегаватчас. В началото на януари от сдружението внесоха прогноза, съгласно която цената на газа от началото на февруари трябваше да бъде на равнище от 114,31 лв. за мегаватчас.

Окончателното решение за цената на газа ще бъде оповестено след закрито съвещание на КЕВР на 1 февруари. Павлов изясни още, че сдружението съблюдава прецизно всички нормативни условия за ценообразуването, работещо при минимална надценка от 1,37% през 2021 година или 0,75 лв. за мегаватчас.

По време на съвещанието шефът на газовото сдружение разгласи, че не чака спиране на доставките и представители на " Газпром " са уверили, че ще изпълнят своите задължения освен към България, само че и към другите страни от района. Доставките на газ от Русия не са застрашени, съобщи Павлов. Темата за газовите доставки става настояща на фона на спора сред Украйна и Русия. От 2020 година България получава съветския природен газ през Турция, а не през Украйна.

Павлов изясни още, че компанията купува при преференциални условия газ и от други източници, а освен от " Газпром Експорт " и Азербайджан. " Булгаргаз " в последните 13 месеца доставя газ на своите консуматори на по-ниска цена по отношение на европейските пазари. Тази разлика, умножена по доставените количества, дава конкурентно преимущество на потребителите и промишлеността в размер на 1 милиарда лева, пресметна Павлов.

След като нямаме построена гръцка връзка, опитваме да намерим най-хубавото решение посредством различен различен газопровод, сподели Павлов във връзка доставките на азербайджанския газ. Компанията е получила експлицитното единодушие от доставчика и подписаните съглашения са в полза на българската страна. Чрез краткотрайните съглашения България е избегнала заплащането на наказания, които биха били наложени по клаузата take-or-pay за това, че не получава газа, който е договорила. Ако обаче няма ново съглашение след 30 юни, а газовата връзка IGB не бъде въведена в употреба, страната може да бъде сложена в сложна обстановка.

Колкото до обвиняванията, че " Булгаргаз " продава на ниска цена газ от Чирен, Павлов изясни, че изтеглянето на газа от газохранилището се прави по график, утвърден от " Булгартрансгаз ". Всички количества оттова влизат в ценообразуването и заявките на " Булгаргаз " към КЕВР. Но в ценообразуването не влизат сумите, които газовото сдружение получава от продажбата на газ на газовите тържища, която е значително над контролираната, както и неустойките, които получава от неизпъление на отговорности на клиенти. Тези средства са облага, която влиза в БЕХ и в държавния бюджет, изясни още Павлов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР