Булгаргаз може да бъде осъден от руския енергиен гигант Газпром

...
Булгаргаз може да бъде осъден от руския енергиен гигант Газпром
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Газпром може да ни осъди при арбитражно дело

" Булгаргаз " може да бъде наказан от съветския енергиен колос " Газпром " при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони $. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния надзор през днешния ден.

На 14 ноември предходната година " Газпром износ " заяви, че трибунал в Стокхолм е постановил, че финландската компания " Газум "  (Gasum) би трябвало да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, откакто не се е придържала към отговорностите си по клаузата " вземай или плащай ". България също е в сходна обстановка.

" Обсъждаме с адвокати вероятността подобен иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички вероятни искания, които нашата страна може да има към " Газпром износ " за недоставени количества. Едно такова правосъдно, в тази ситуация арбитражно, съгласие единствено по себе си е извънредно тежък и безценен развой с неразбираем резултат. Ако всички причини са на нечия страна, има 90% късмет тази страна да завоюва. Рискът съществува, материалният интерес е голям за мащабите на нашата страна, приказваме за стотици милиони. Ако бъде открито нарушение на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали жителите ще платят сметката, в случай че има такава, това е несъмнено ", сподели министър Христов, представен от БНР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР